Fazekas Sándor nem fogja hagyni, hogy a vegánok megfosszák az embereket a virslitől és a kolbásztól

POLITIKA
2017 január 21., 13:10
comments 254

Ha valaki, akkor Fazekas Sándor aztán tényleg komolyan vette, hogy 2017 a lázadás éve lesz. Alighogy megnyílt a világ első vegán sültcsirkézője Londonban, a fölművelésügyi miniszter rögtön úgy tette helyre a vegán sültcsirkézőket megtűrő világot, hogy a tofuvirsli adta a másikat.

A fölművelésügyi miniszter a héten világossá tette a hiradó.hu-nak, teljesen egyetért német kollégájával, Christian Schmidt mezőgazdasági miniszterrel a húskészítmények neveit viselő húsmentes termékek elleni fellépésben.

Ebből is látszik, nem veszett még el minden, és mégis akad olyan téma, amiben a magyar és a német kormányok még meg tudják találni a közös hangot. Főleg, ha virslikről és kolbászokról van szó.Fazekas Sándor meghurkol egy IGAZI kolbászt - Fotó: Facebook/Fazekas SándorFazekas szerint a fogyasztókat pontosan kell tájékoztatni, tehát

nem szerepelhet a virsli, párizsi, kolbász, a szalámi vagy éppen a hús kifejezés egy hús nélküli termék nevében.

A német agrárminiszter tavaly év végén nyilatkozta, hogy minden erejével azon lesz, hogy betiltassa a vegetáriánus bécsi szelet, a vegán currys kolbász és a tofukebab elnevezéseket. Christian Schmidt szerint az, hogy húsételek nevét használva kínálják a húsmentes fogásokat, „teljesen félrevezeti és megzavarja a fogyasztókat”.

Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter és Fazekas Sándor megkötik a vislipaktumot a Zöld Hét mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásár megnyitóján, Berlinben - Fotó: Facebook/Fazekas Sándor
photo_camera Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter és Fazekas Sándor megkötik a vislipaktumot a Zöld Hét mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásár megnyitóján, Berlinben - Fotó: Facebook/Fazekas Sándor
Fazekas Sándor szerint bár nálunk a kifogásolt húsmentes termékek csak szórványosan jelennek meg a kínálatban, a vegán vagy vegetáriánus készítmények – például szójapárizsi, tofuvirsli, gabonaszalámi – elnevezésének problémája Magyarországon is felvetődik. Nem elfogadható, fogalmilag kizárt, hogy húsmentes élelmiszereket olyan elnevezésekkel forgalmazzanak, amelyek eredendően húskészítményeket jelölnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.