Ferenc pápa a populizmus veszélyére figyelmeztetett

külföld
2017 január 22., 07:41
comments 97

Donald Trump beiktatása alkalmából a populizmus, illetve a populizmusból születő diktatúrák veszélyére hívta fel a figyelmet Ferenc pápa az El Paisnak adott interjújában. Ebben azokat is elítélte, hogy

falakkal és szögesdróttal akarják távol tartani az idegeneket.

Magát Trumpot viszont még nem volt hajlandó elítélni. Mint mondta, "majd meglátjuk, hogy Trump mit csinál".

A pápát a lap kérdezte arról, hogy aggasztja-e a populizmus európai és amerikai előretörése. Erre mondta, hogy

"a válságok félelmet, riadalmat szülnek. Véleményem szerint az európai populizmus legnyilvánvalóbb példája az 1933-as németország. Németország meg volt törve, fel kellett támadnia, meg kellett találnia önazonosságát, egy vezért, aki képes visszaállítani a karakterét. Erre megjelent egy Adolf Hitler nevű fiatalember, és azt mondta, ő képes rá. És a németek Hitlerre szavaztak. Hitler nem ellopta a hatalmat, a nép választotta meg, aztán ő elpusztította a népét".

(Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.