Nem a Körúton, nem Csepelen, hanem egy sajómenti kisvárosban a legrosszabb a levegő

időjárás
2017 január 23., 21:14
comments 113

Ilyen, szmogos időben az emberek gyakrabban néznek rá az országos légszennyezettség-térképekre. Aki jól megnézi ezeket a térképeket, az látja, hogy szinte minden esetben, amikor Magyarország nagy részét ellepi a szmog, akkor a legmagasabb szennyezettségi értékek Miskolctól kissé északra szerepelnek a térképen.

Ez a helyzet most is, az Időkép szmogtérképe így néz ki:

Szmog

Igen, az a 747-es szám, az ott Sajószentpéter. Az utóbbi napok legmagasabb mért szennyezettségi értékei tehát Sajószentpéteren a budapesti átlag duplája körül álltak. Jelen pillanatban pedig a PM10 szálló por koncentrációjának napi átlagértéke

532 százaléka az egészségügyi határértéknek.

Sajószentpéter ezzel messze országos bajnok, Csepel csak kullog utána a rongyos 360 százalékával.

Na de miért van ez?

Sajószentpéter azt szívta meg, hogy a Sajó völgyében van. A Sajó völgye ugyanis Magyarország legnehezebben kiszellőző vidéke. Ennek geográfiai okai vannak, a Sajó-völgy ugyanis döntően észak-déli fekvésű, és - ahogy a neve is mutatja - mély, ezért a szelek nehezen tudják csak kitisztítani a levegőjét. A fenti szmogtérképen látszik is, hogy a Sajó vonalán végig nagyon rossz a levegő.

A Boon.hu-nak még 2013-ban azt mondta erről egy szakértő, hogy különleges időjárási helyzetek során (mint amilyen most is van) nehezen hígul és keveredik a levegő, a szűk völgyekben megül az alacsony felhőzet alatt szállóporral szennyezett levegő, és emiatt magas a PM10 koncentráció.

A sajószentpéteri katolikus templom (By Anne19 - Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17148920)
photo_camera A sajószentpéteri katolikus templom (Forrás: Wikipédia By Anne19 - Indafotó, CC BY-SA 2.5)

A helyzetet tovább rontja, hogy a völgyben lévő falvak lakói döntően szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, ami tovább növeli a szállópor-koncentrációt. Ezen kívül rontják az itteni levegőt a térség nagy ipartelepei is, igaz, ezek közül a legszennyezőbbek többsége már az elmúlt évtizedekben bezárt.

A magyar környezetügyi hatóságok is rég tisztában vannak a Sajó-völgy rossz légszennyezettségi helyzetével, több program is készült a helyzet javítására. Ezek jórészt a több zöldterület kialakítását és a modernebb fűtési módszerek támogatását tűzték ki célul.

Ettől függetlenül a Sajó-völgye egyáltalán nem rossz hely: tavasztól őszig, mikor a fák már be tudnak segíteni a levegőminőség javításában, és fűteni sem kell, nagyon jókat lehet arrafelé kirándulni.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.