Lavrov és Szijjártó együtt örültek Donald Trumpnak

POLITIKA
2017 január 23., 17:12
comments 124

Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is méltatta Donald Trump külpolitikai elképzeléseit Moszkvában egy közös sajtótájékoztatón. Mindketten azt emelték ki, hogy Trump a korábbi amerikai doktrínákkal ellentétben fontosnak tartja, hogy az USA ne avatkozzon más országok belügyeibe, és hogy Trump fő célja a terrorizmus elleni harc fokozása.

Arról persze nem volt szó, hogy eddig az amerikai diplomácia legtöbbször épp a terrorizmus elleni harc miatt avatkozott be más országok belügyeibe.

Lavrov szerint sok külpolitikai kérdés ügyben még várni kell arra, hogy a Trump-adminisztráció kifejtse a véleményét, de Moszkva komoly figyelemmel kíséri a fejleményeket az Egyesült Államokban.

Lavrov szerint Oroszország elvi kérdésekben nem kevés egybeesést fedezett fel Donald Trump és Vlagyimir Putyin elnök elvei és céljai között. Az orosz külügyminiszter a hasonlóságok között az első helyen említette, hogy mindkét vezető saját hazája fejlődését tekinti a sikeres külpolitika alapjának, azt, hogy megerősítse tulajdon országát annak érdekeinek erősítése érdekében.

Szijjártó Péter az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: „az a tény, hogy Donald Trump a demokráciaexportot végül kívül kívánja helyezni az amerikai külpolitika fókuszán, szerintem nemcsak Magyarországnak, hanem az egész világnak jó hír.

Az elmúlt években, amióta mi kormányon vagyunk, ha politikailag korrektül akarnék fogalmazni - mint ahogy nem akarok -, akkor azt mondanám, hogy sok iránymutatást kaptunk az amerikai kormánytól. Ha meg el akarom mondani, hogy mi történt valójában, akkor azt mondom, hogy sok beavatkozási kísérlet történt a belpolitikai életünkbe amerikai részről az elmúlt években”.

Valóban igaza lehet Szijjártó Péternek: az Egyesült Államok kormánya tényleg gúzsba kötötte eddig a magyar politikát, az Orbán-kormánynak épphogy sikerült ellopni a nyugdíjvagyont és letámadni a civilszervezeteket. Gyakorlatilag egy lépést sem tudtak tenni a durva amerikai befolyásolás miatt, látszik is, hogy Magyarország politikai élete gyakorlatilag teljesen ugyanolyan, mint Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülésekor.

Arról nem is beszélve, hogy ilyen durva amerikai nyomás alatt csak egy ilyen könnyed idegenellenes gyűlöletkampányt tudtak szervezni, mint a tavalyi volt. De most, hogy az amerikai nyomásnak vége, bizonyára minden sokkal egyszerűbb lesz a fideszes politikusok számára is.

„Hogyha pozitív irányba mozdulnak az amerikai-orosz kapcsolatok, akkor ennek hatásaképpen az európai-orosz kapcsolatok is jó irányba fognak mozdulni és az pedig nagyon jó Magyarországnak. Ezért mi szurkolunk, hogy az új amerikai adminisztráció és Oroszország között minél előbb a jelenleginél sokkal jobb együttműködés jöjjön létre. Örültünk annak, amit ezzel kapcsolatban az új amerikai elnök a választási kampány során és azt követően elmondott.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.