Reggel hattól szmogriadó van Budapesten

Budapest
2017 január 23., 04:09
comments 172
  • A forgalmat korlátozzák, a korlátozás megszegői bírságot kaphatnak.
  • A főpolgármester azt kéri, aki teheti, inkább a tömegközlekedést használja autó helyett.
  • Vagy ha gyerek, idős vagy beteg, inkább maradjon otthon és ne szellőztessen.
A Szent István-bazilika Budapesten 2017. január 2-án, miután akkor is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt.
photo_camera A Szent István-bazilika Budapesten 2017. január 2-án. A fõvárosban hajnalban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegõ romló minõsége miatt...MTI Fotó: Mohai Balázs

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjszaka az MTI-vel.

A forgalomkorlátozó intézkedés - további hatósági intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A vasárnapi mérési adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket, tehát vasárnap gyakorlatilag az egész városban változatlanul veszélyesen magas volt a fővárosi környezeti levegő szállópor-szennyezettsége.

A forgalomkorlátozás nem vonatkozik az M0-ás autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a korlátozás megszegőivel szemben százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

A főpolgármester arra kérte az embereket, hogy ne nagyon autózzanak, mellőzzék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését, inkább használják a tömegközlekedést.A papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével nem szabad a háztartási szemetet elégetni.

Azt javasolják, hogy gyermekek, idősek és betegek ne szellőztessenek, és ne is nagyon menjenek ki a szabadba. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.