Majd ötvenmilliárd forintot költ Kína a csapadékra

külföld
2017 január 24., 09:30
comments 34

Minden idők egyik legnagyobb időjárásmódosító projektjébe kezd a kínai kormány, amely 1,15 milliárd jüant, ~48,5 milliárd forintot költ

esőcsinálásra.

Most hagyjuk a vicces áthallásokat - az amerikai politikai szlengben az ügyesen lobbizó politikust hívják esőcsinálónak, azt, aki képes forrásokat szerezni körzetének. A lényeg, hogy a kínai kormány fejlesztési- és reformbizottsága a kínai meteorológiai hivatal megvalósíthatósági tanulmánya alapján arra jutott, hogy emberi beavatkozással igenis növelni lehetne a csapadék mennyiségét az ország tíz százalékát kitevő, 960 ezer négyzetkilométeres északnyugati tartományokban, az ország legszárazabb részén.

A tervek szerint a pénzből négy új repülőt vásárolnának, nyolc meglévőt modernizálnának, 897 új esőcsináló rakétát telepítenének és az így már összesen 1856 esőrakétát rendszerbe kötnék, hogy egy központból irányíthassák.

A tervek szerint mindezt három év alatt valósítanák meg. (Via South China Morning Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.