Theresa May megérkezett a Fehér Házba

külföld
2017 január 27., 18:01
comments 99

A brexit levezénylését elvállaló brit miniszterelnök az első külföldi vezető, akit Donald Trump fogad a Fehér Házban. Az előzetes információk alapján nagyjából egy órát fognak együtt tölteni, majd közös sajtótájékoztatóra is lehet számítani. 

link Forrás

Valószínűleg az amerikai-brit együttműködés erősítése és kereskedelmi megállapodások szerepelnek majd a napirenden. Nagy-Britannia ugyan addig nem köthet kétoldalú kereskedelmi szerződéseket más országokkal, amíg el nem hagyta az EU-t, de Trump már jelezte, hogy utána gyorsan meg szeretne állapodni a britekkel. 

A brit pénzügyminiszter, Philip Hammond pénteken Brüsszelben közölte, hogy országba be fogja tartani az uniós szabályokat, és nem kezdenek el tárgyalni kereskedelmi szerződésekről. 

Brendan Smialowski / AFP
photo_camera Brendan Smialowski / AFP

May csütörtökön amerikai republikánus képviselőknek beszélt arról, hogy meg akarja újítani azt a különleges kapcsolatot, mely egykor a két ország viszonyát jellemezte. Azt is elmondta, hogy a két országnak mindig ki kell állnia barátaik és szövetségeseik mellett, akkor is, ha azok kemény szomszédságban élnek. Szavait, amivel vélhetően a balti államokra is célzott, tapsolva fogadták a republikánusok. 

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy országaik nem térhetnek vissza az elhibázott katonai beavatkozások időszakához, amikor saját képükre akarták formálni a világot. 

A BBC elemzése szerint May egyszerre jelezte, hogy a brit külpolitika is szakít az elmúlt évtizedek kudarcos beavatkozási politikájával, ugyanakkor jelezte Trumpnak, hogy az USA ne fordítson hátat a világnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.