Írország lehet az első európai ország, ami többé nem fektet olajba, gázba, szénbe

környezetvédelem
2017 január 28., 07:20
comments 143

Az ír parlament első olvasatban megszavazta azt az új törvényt, amely alapján az ország nyolcmilliárd euróval gazdálkodó szuverén befektetési alapja többé nem fektet foszilis tüzelőanyagokba. Vagyis nem támogatnak többé olyan projekteket, amelyek szenet, olajat, gázt használnak fel.

A "Divest"-mozgalom hívei azt szeretnék, ha az államok többé nem fektetnének foszilis üzemanyagokat hasznosító iparágakba. Fotó: Fossil Free Europe / Facebook
photo_camera A "Divest"-mozgalom hívei azt szeretnék, ha az államok többé nem fektetnének foszilis üzemanyagokat hasznosító iparágakba. Fotó: Fossil Free Europe / Facebook

A törvényjavaslat most az alsóházból a bizottságok elé kerül, ezután véglegesíthetik. Mivel a Fine Gael kivételével minden nagy politikai párt támogatja, a jelentések szerint nem lehet gond a végleges elfogadásával sem.

Az új szabályozás tervezetét nagy sikerként értékelik a környezetvédők. A Fossil Free Europe és az ír szabályozást kezdeményező környezetvédő csoport, a Trócaire szerint „ez fontos pillanat” annak a mozgalomnak az életében, amelyik célja az olajipari befektetések csökkentése, a pénzek elvonása.

„Az ír politikai rendszer végre elismeri azt, amit az emberek nagy része már tud. Ha eséllyel akarunk szembeszálni a klímaváltozással, meg kell állítanunk a krízist okozó iparágak növekedését” – írta közleményében a Trócaire, amely szerint az ír döntés más országokat is hasonló lépésre ösztönözhet. (Via Inhabitat)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.