Jobban meg kéne gondolni, kit hívnak meg Orbán előadására, mert aztán akad valaki, aki olyan hálátlan lesz, mint az Unicredit vezető elemzője

gazdaság
2017 január 30., 09:35
comments 276

Hogy Orbán Viktornak különösen erősre sikerült a Lámfalussy Konferencián múlt hétfőn elmondott beszéde, azt megírtuk már mi is, ez volt a felszólalás, amiben bejelentette:

Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság és nagy ajándék",

utalva arra, hogy Donald Trump a beiktatásakor azt mondta, hogy "minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre".

Az engedélyként kapott szabadság logikai döccenője mellett közgazdászszemmel is voltak érdekes megállapításai a magyar miniszterelnöknek. 

Erik F. Nielsen, az UniCredit vezető elemzője már a rendezvényen is jelezte, hogy több ponton nem ért egyet Orbán szavaival. A szokásos vasárnapi elemzésében aztán külön is kitért a konferenciára, ahol szavai szerint „kétes megtiszteltetés" volt hallgatni Orbánt, ahogy az Európai Unió végnapjait vizionálta - idézi a portfolio.hu Nielsent. 

Szerinte Orbán Trumpra hivatkozva úgy beszélt a nemzeti önérdek előtérbe helyezéséről, hogy közben Magyarország óriási haszonélvezője az EU-s támogatásoknak. Ahogyan Magyarország lenne az Orbán által sürgetett francia-német védelmi együttműködés egyik legnagyobb kedvezményezettje is

Az elhangzottak pedig különösen hiteltelennek hatnak annak fényében, hogy Magyarország az európai integráció egyik legnagyobb nyertese 

- írja Nielsen. 

Nielsen Európával kapcsolatban úgy vélte: az utóbbi időben nyilvánosságra hozott európai makrogazdasági adatok nagyobb optimizmust indokolnának a befektetők részéről, ám a politikai kockázatok és a széthúzás veszélye miatt még mindig nagyon nagy a negatív hozzáállás a kontinenssel szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.