Jogerősen sem vesztegetett az MSZP-s Hiszékeny Dezső

POLITIKA
2017 január 30., 14:23
comments 146

Másodfokú határozatával jogerősen felmentette a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla.

A vád szerint Hiszékeny Dezső - aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő - 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. 

A politikus mindvégig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől, az eljárást pedig törvénytelennek, koncepciósnak nevezte. 

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban bizonyítottság hiányában felmentette a politikust a vesztegetés vádja alól.

Az ítélőtábla hétfőn "alapvetően helyes indokai alapján" lényegében helybenhagyta a törvényszék korábbi, elsőfokú felmentő rendelkezését.

Tavaly, a törvényszék elsőfokú ítéletének szóbeli indoklásakor elhangzott: az eljárás adatai szerint Hiszékeny Dezső soha nem mondta, hogy pénzt kér. Az ügyészség szerint a vádat főként az bizonyítja, hogy az elsőrendű vádlott a fedett nyomozóval folytatott egyik beszélgetésen bólogatott, amikor a kenőpénzt a másik szóba hozta, egy másik beszélgetés közben pedig öt ujját felmutatta, ami az ügyészség szerint ötmilliós kenőpénzt jelentett.

Az első fokon eljáró bíró akkor kiemelte: ráutaló magatartás is bizonyíthatja a korrupciós cselekményt, ha az egyértelmű, kétségbevonhatatlan. Ebben az ügyben azonban nem erről volt. Azzal az ügyészségi felvetéssel kapcsolatban, hogy a vádlott miért nem utasította vissza a kenőpénzt, amikor szóba került, tavaly a bíró arra emlékeztetett: az "öt gurigát", "öt gombócot", azaz az ötmilliós kenőpénzt mindig a fedett nyomozó hozta szóba, Hiszékeny Dezső pedig az egyik beszélgetésen kilencszer hárította el a felvetést, például úgy, hogy "ez elég durva", "nincs ilyen", "soha semmit ne adjon", "ez egy irreális történet".

Az ügyet első fokon tárgyaló bíró tavaly indoklásában kitért arra: korántsem olyan egyértelmű a lehallgatási anyagok értelmezése, mint ahogy azt az ügyészség beállította, ráadásul, bár az ügyben sokat beszéltek pénzről, pénzmozgás soha nem történt.  

A táblabíróság ma elhangzott szóbeli indoklása szerint már az elsőfokú bíróság sem tudta kizárni, hogy másként történtek a dolgok, mint ahogy azt az ügyészség állítja, ugyanis nem egyértelműek a bizonyítékok. Az elsőrendű vádlott és a fedett nyomozó közötti, "virágnyelven" folyó beszélgetés során voltak nem egyértelmű megjegyzések. Ezzel kapcsolatban a táblabíróság büntető tanácsának elnöke leszögezte: az eltérő értelmezési lehetőségek kockázata a vádhatóságé, a bizonyítás kétségei nem sújthatják a vádlottat.

Hiszékeny Dezső tavaly, az elsőfokú ítélethirdetés után újságírók előtt arról beszélt, hogy a hatóságok fél éven át lehallgatták a mobiltelefonját és az irodáját is, mégsem tudtak többet a bíróság elé hozni, mint a fedett nyomozó jelentéseiben szereplő bólogatást és mutogatást.

Az ügy másodrendű vádlottját a törvényszék felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte befolyással üzérkedés miatt, ezt másodfokon, hétfőn szintén jogerőre emelte az ítélőtábla. Ezzel kapcsolatban a táblabíróság tanácselnöke arra mutatott rá: az eljárás adataiból nem következik, hogy az alpolgármester tudott volna a másodrendű vádlott cselekményéről.

Hiszékeny Dezső a másodfokú eljárásban az utolsó szó jogán a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy egy 9 hónapja mozdulatlan nyomozás fordult ellene akkor, amikor 2013 novemberében képviselőjelölt lett. Nem sokkal azután az Állami Számvevőszék átvizsgálta a XIII. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodását, ám nem talált semmit. (Hiszékeny Dezső akkoriban a kerület vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestere volt.)

A másodfokú határozathirdetést követően a korrupciós vádak alól felmentett ellenzéki politikus kamerák előtt úgy fogalmazott: az ügyészségi hajtóvadászat véget ért, az ügyészség alaptalanul vádaskodott ellene, bebizonyosodott, hogy nem kért vesztegetési pénzt és visszautasította a vesztegetési kísérleteket.

„Ez az eljárás rossz fényt vett az ügyészségre” - jegyezte meg a szocialista országgyűlési képviselő.  

Hiszékeny a korábbi vallomásában az egész társadalomra veszélyesnek minősítette, hogy egy ellenzéki politikussal szemben konkrét bizonyíték nélkül, mindössze egy fedett nyomozó vallomása alapján indulhatott eljárás.

Hiszékeny szerint az ügyészség arra a jelentésre alapozza a vádat, amelyben az szerepel, hogy a beszélgetés közben bal kezének öt ujjával utalt a kenőpénzre. Hiszékeny Dezső erről azt mondta,

45 éves sportmúltja miatt olyan elváltozás van - gesztikulálásra nem is nagyon használt - bal kezének kisujján, hogy azt nem tudja kinyújtani, így szerinte legfeljebb csak "négy és felet" tud mutatni, amit a bíróságnak is megmutatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.