Már nem léphetnek fel vadállatidomárok a bukaresti cirkuszban

ÁLLAT
2017 január 30., 18:05
comments 37

Nem foglalkozhat többé vadállatok idomításával a bukaresti Globus-cirkusz és a külföldi partnerek állatidomár-számait sem fogadják többé a román fővárosban. Erről az intézményt működtető fővárosi önkormányzat hétfői ülésén született döntés.

Merrylu Casselly német artista és ifjabb Richer József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója esküvőjük után a Mambo nevű elefánttal a Szent István-bazilika előtt 2016. február 14-én.
photo_camera Merrylu Casselly német artista és ifjabb Richer József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója esküvőjük után a Mambó nevű elefánttal a Szent István-bazilika előtt 2016. február 14-én (Fotó: Marjai János / MTI)

Romániában az utóbbi két hétben több mint 60 ezer állatvédő írta alá azt az internetes petíciót, ami a vadállatok szerepeltetésének betiltását követelte, miután január 12-én a Globus-cirkusz 11 „nyugdíjba vonult” állata (2 tigris, 2 vietnami malac, 4 macska és 3 kutya) pusztult el egy tűzvészben. A tűz az őrök fülkéjét melegítő elektromos fűtőtest meghibásodása miatt keletkezett. A tűzoltóknak 7 tigrist, 2 tevét, 2 pónit, és 1 kengurut sikerült kimenteniük, amiket ideiglenesen a bukaresti állatkertben helyeztek el.

A bukaresti közgyűlés hétfői határozata törli a Globus-cirkusz tevékenységi köréből az állatidomítást, illetve a külföldi fellépők által használt állatok Romániába való beléptetésének és utaztatásának megszervezését.

A cirkuszi vadállatokat a Négy Mancs és más állatvédő alapítványok segítségével 6 hónapon belül megpróbálják természetes élőhelyükön működtetett rezervátumokban elhelyezni, vagy állatkerteknek adományozzák – közölte Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere.

A határozat indoklása szerint a természetellenes mutatványok betanítása akkor is állatkínzásnak minősül, ha nem használnak erőszakos módszereket, mivel a cirkusz képtelen a vadállatoknak természetes életkörülményeikhez hasonló életfeltételeket biztosítani. Egy 12 m2-es ketrecbe kényszerített oroszlán természetes élettere például kb. 400 km2, ami kétszer akkora terület, mint Bukarest.

Az Agerpres hírügynökség szerint a világon 21, köztük 14 európai ország teljesen vagy részlegesen betiltotta a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban. Májusban Amerika leghíresebb cirkusza is emiatt fog bezárni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.