A román kormány elrendelte, hogy a politikusoknak azért szabadjon 14 millió forintot ellopni

külföld
2017 február 01., 15:05
comments 216

A lopásra és lefizettetésre híresen hajlamos román politikusokat hosszú ideje sakkban tartja a korrupciós ügyészség (a DNA), ami már tucatnyi polgármestert, minisztert és parlamenti képviselőt juttatott börtönbe. Érthető hát, hogy sokan szeretnének végre egy kis mozgásteret, egy szusszanásnyi levegőt, hogy mégse kelljen egy tízmillió forintos lopás miatt rettegni.

Az új román kormány – a szociáldemokrata párt (PSD) és egy kisebb liberális párt (ALDE) magyar RMDSZ által támogatott koalíciója – a parlamentet megkerülve sürgősségi rendeletet fogadott el, amiben módosították a román btk.-t.

A módosítás lényegesen puhítja a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, összeférhetetlenségre és bűnpártolásra vonatkozó részeket.

Gyakorlatilag dekriminizálják a politikusbűnözést, ha a kár nem éri a kétszázezer lejt (ez nagyjából 14 millió forint). Könnyebbé tették azt is, hogy a bűnözésen ért politikusok kegyelmet kapjanak. A legjobb az egészben, hogy az indoklás szerint a "börtönök túlzsúfoltságának elkerülése" miatt.

A rendelet után óriási tiltakozáshullám indult, a rendelet kedd éjjeli kihirdetése után fél órával Bukrestben már több mint tízezer ember volt az utcán.

link Forrás

Klaus Iohannis elnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy "gyászoljuk a jogállamot", a tüntetők pedig simán "tolvajok, tolvajok!" skandálással meneteltek. Lemondott a kormánypárt több politikusa is.

Az ellenzéki román pártok pedig bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a parlamentben, igaz, ennek kevés esélye van a sikerre. A rendeletet egyébként az RMDSZ is ellenzi, de arról még nem döntöttek, hogy emiatt felmondják-e a kormányt támogató paktumot. (Bloomberg, MTI, Transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.