Soha senki nem aratott ekkora győzelmet a Super Bowlon

sport
2017 február 06., 03:41
comments 121

Teljesen érthető, ha valaki 28-3-as Atlanta Falcons vezetésnél elment aludni. Az 51. Super Bowl harmadik negyedének közepén úgy állt a helyzet, hogy az Atlanta tökéletes meccsen tönkreveri a New England Patriotsot.  

Az még nem volt meglepő, hogy a New England nem szerzett pontot az első negyedben, Tom Bradynek ez eddig sem jött össze soha Super Bowlon, pedig ez volt a hetedik döntője. De a második negyedben is csak egyetlen mezőnygóllal szerzett három pontot a Patriots, miközben az Atlanta elhúzott 21-0-ra. 

Teljesen jellemző pillanat a meccs kétharmadáról:

photo_camera Brady a földön, Alford bekocog a labdával Fotó: AFP

Az Atlanta úgy lépte le az első félidőben a New Englandet, hogy igazán meglepőt csak az első touch downjuk előtt húztak, amikor a szokásos külső zóna (outside zone) helyett kétszer egymás után is belső zónát futottak. Amúgy csak azt csinálták, amit az egész évben, amire akár fel is készülhetett volna a Patriots. 

Az Atlanta első TD-je

link Forrás

Ha valami meglepő volt, az talán az, hogy milyen jól működött az atlantai védelem (és milyen rosszul a New Englandé). Pedig a Falcons védői is csak azt csinálták, amit az egész évben, de szinte hibátlanul: azonnal lerohanták a labdát, néha már-már túl agresszívan is, amiből lett is egy-két buta szabálytalanság. De a legfontosabb pillanatokban mindig odatették magukat, és két alkalommal is kritikus pillanatban szereztek labdát. 

Az Atlanta második TD-je

link Forrás

Brady nem játszott jól, pontatlanok voltak a passzai, vagy ha célt talált, az elkapói hibáztak. Aztán Brady el is adta a labdát, amiből a harmadik TD-jét csinálta meg az Atlanta. 

link Forrás

Az Atlanta mindkét labdaszerzést hét pontra váltotta. A második, Alford interceptionje különösen fontos volt, abból a támadásból minimum három pontot szerezhetett volna a Patriots, vagyis az egy tízpontos akció volt. A szünet előtt aztán megszerezte első pontjait a New England, akkor úgy tűnt, már semmire sem jó mezőnygóllal szépítettek.

A nagyszünet és Lady Gaga showja után sem változott az égvilágon semmi. A Patriots ugyan megállította az Atlanta első támadását, de a sajátjukat csak úgy tudták előrevinni, hogy a bírók háromszor egymás után is az Atlanta ellen döntöttek. Ez is kevés volt, jöhetett az Atlanta.

És Matt Ryan büntetett, kiosztott még egy TD-passzt, ezzel végképp úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, 28-3-ra álltak. 

Az Atlanta negyedik TD-je

link Forrás

Miközben Ryan hibátlanul játszott, Bradyt a meccs első felében nagyon zavarta, hogy a Falcons alapfelállásban, plusz emberek nélkül is folyamatosan nyomás alatt tudta tartani, és sokszor meg is ütötte. Nem érezte a ritmust, főleg a pálya középtályán, a seamnél - a jardokat jelölő felfestéseknél. Ez azért fura, és egyben a meccs szempontjából drámai, mert a seamre dobott labdák a Pats játékának alapját jelentik.

A Pats aztán elkezdett kockáztatni, a harmadik negyed közepe táján saját térfélen is bevállaltak egy 4. kísérletet. 25 pontos hátrányban veszítenivalójuk nem maradt, trükkös játékot húztak, Brady is futott (ez volt a meccsen addig a New England leghosszabb futása). 

Végül eljutottak az első TD-ig, de jellemző a meccs addigi menetére, hogy az extra pontot már kihagyták. Mondjuk teljesen mindegynek tűnt. 

link Forrás

A harmadik negyedet 28-9-cel zárták. 

Aztán a New England elkezdte gyűjteni a pontokat, de úgy tűnt, hogy már későn. Bradyt kétszer is sackelték, csak mezőnygóllal kerültek közelebb az Atlantához, 28-12-re szépítve.

Aztán hat perccel a vége előtt Brady kioszott egy TD-passzt Amendolának, és a kétpontost is behúzták. De még ezzel is csak 28-20 volt, és jöhetett az addig lehengerlő Atlanta. 

Nem is kezdtek rosszul, előbb egy play-action fake után - amikor az irányító eljátsza, hogy leadja a labdát a futónak, aztán mégse - a futó, Freeman teljesen szabadon maradt, mert Sanut fogták ketten. Nagyon nagy szabad terület maradt utána, egy cipőfűző-szerelésen múlt, hogy nem futott végig a saját tizesétől. Így is eljutott a saját 49 jardosáig. Aztán Jones kapott el egy lehetetlen labdát a vonal mellett, cipőorral a pályán maradva. Ezzel már a Pats 23 jardosán jártak. 

Ekkor viszont a hibátlanul működő csapat húzott egy érthetetlent. Elsőre futást hívtak, nem jött be. De hogy utána miért nem futottak tovább, azt érthetetlen. Az órát is pörgették volna, és bőven elég lett volna nekik egy mezőnygól. Az pedig még 30-ról is sima lett volna, aminél messzebb futással nem kerülhettek volna. Ehhez képest az Atlanta nem jutott el még mezőnygól kísérletig sem, a passzt erőltető, addig hibátlanul játszó Matt Ryant földre vittek. 

Maradt a 28-20, Bradynek 3 és fél perce volt az egyenlítésre, amihez azért a TD és még a kétpontos is kellett.

És ekkor jött az a csodaelkapás, amin talán megfordult az egész meccs. Brady passzába belenyúltak, de a felpörgő labdát Edelman összeszedte. Kétszer is majdnem földet ért, de Edelman mindkétszer időben felkapta még. 

link Forrás

Itt már érezni lehetett, hogy a New England megcsinálja az újabb TD-t, meg is történt. White a gólvonalról vetődött be.

link Forrás

És másodszor is sikerült behúzni a kétpontost, Julian Edelman pont annyira vitte be a labdát, amennyire kell. Hihetetlen, de ebben a negyedben eddig 19 pontot szerzett a Patriots, és egyenlített 28-28-ra. Ez a negyed Király kolléga szerint két atlantai hibán és egy csodán ment el. Ryan szerelése, egy nagyon buta és felesleges, a Patriotsot kisegítő holding és Edelman csodamázli elkapása mellett azért kellett Brady vasakarata es emberi ésszel fel nem fogható idegrendszere is.

Jött a Super Bowlok történetének első hosszabbítása, a szerencse a New Englandnek kedvezett, ők támadhattak először. Ha TD-t szereznek, Ryan már vissza sem térhet a pályára. 

És a New England megcsinálta, stílszerűen White szerezte a győztes tédét. 

link Forrás

Megérdemelte, ő abban a három negyedben is jól játszott, amikor a csapata pocsékul, nálunk ő lett a meccs MVP-je, hivatalosan viszont a 466 jardot passzoló, 2 TD-passzt adó (és egy labdát eladó) Tom Brady.

Lehet gyűlölni a New Englandet és a Tom Bradyt, Király Andris is valahogy így érez alapból, de ő maga is elismerte, hogy az irányító bebizonyította: ő minden idők legnagyobbja. Pedig három negyeden át borzalmasan játszott, de amit az utolsó negyedben és a hosszabbításban művelt, arra tényleg talán csak ő képes. Ez már nem képességek, hanem akarat dolga.

link Forrás

Belichick az első edző, Brady az első irányító, aki öt Super Bowlt nyert. Óriási meccs volt, évekig lehet majd sorolni a statisztikákat, de a lényeg, soha ne menjen senki aludni egy Super Bowl harmadik negyedében. 

És akkor nem járnak úgy, mint Mark Wahlberg, aki lelépett a stadionból, a meccs vége előtt, Atlanta vezetésnél a Patriots mezbe öltözött gyerekeivel. 

link Forrás

A tudósításunkat itt olvashatja. A beágyazott meccsjelenteket az Index beszámolójából emeltük át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.