Schmitt Pál szerint minden magyar ember szeretne budapesti olimpiát, a népszavazási kezdeményezés pedig csak megmételyezi a hangulatot

POLITIKA
2017 február 10., 16:15

Orbán Viktor évértékelőjén nem igazán lehet vezető politikusok közelébe férkőzni. A szervezők évről évre tökéletesítik a rendszert, hogyan lehet minél jobban távol tartani a tudósítókat a fontos politikusokról. Idén az újságírók a Döbrentei tér felől mehettek be a Várkert utcába gyalogosan, szóval ha egy politikus bujkálni akart, elég volt simán csak autóval jönnie.

A fontos vendégeket az évértékelőn sem igazán lehetett megszólítani, a rendezvényteremben ugyanis a sajtót biztonsági őrök kísérték az egyik elkerített részből a másikba.

Éppen ezért kell kalapot emelnem Schmitt Pál előtt, aki megállt néhány szóra még úgy is, hogy az elkerített sajtóemelvény korlátján csimpaszkodva, egy biztonsági őr válla felett hajoltam elé. Ez a beszélgetés játszódott le közöttünk:

- Schmitt úr, támogatja az olimpia megrendezéséről szóló népszavazást?

- Hát, én abban biztosan nem veszek részt.

- De szeretné, hogy megkérdezzék az embereket arról, hogy akarnak-e olimpiát rendezni Magyarországon?

- Ez nem tilos, és úgy hallom, hogy meg is kérdezik.

- De támogatja ezt a kezdeményezést, ön szerint népszavazást kell tartani erről?

- Én sajnálom, hogy ez az egész elindult, mert megmételyezi a hangulatot. Szerintem minden magyar ember szeretné, ha olimpia lenne Magyarországon. Ez egy közös szívügy lehetett volna. De az is lesz, majd meglátja.

- Viszont ha minden magyar ember szeretne olimpiát, akkor a népszavazásból sem lehet baj, nem?

- Nézze, eldöntötte a parlament, eldöntötte a fővárosi önkormányzat, eldöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság, 100 százalékos támogatással. Ez egy kicsit késői kezdeményezés, de hát, majd meglátjuk. A demokrácia ellen nincs érv. (...) Én 100 százalékosan az olimpia mellett vagyok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.