Megölte ellenőrét egy autóalkatrész-gyártó robot

külföld
2017 március 14., 11:53
comments 174

Öt észak-amerikai, robotikával foglalkozó céget perel egy amerikai férfi a felesége 2015-ös halála miatt. A nő gyártósorellenőrként dolgozott a Ventra Ionia Main nevű autóalkatrész-gyártó michigani üzemében, és éppen egy robotot szerelt, mikor egy másik gép bekapcsolt, és összezúzta a koponyáját.

A cég szerint a robot soha korábban nem csinált ilyet, a biztonsági előírásoknak megfelelően a nő halála pillanatában a gyilkos robotnak nem is lehetett volna bekapcsolva lennie. Érthetetlen, miért lépett működésbe, ahogyan az is érthetetlen, amit a bekapcsolása után művelt, hiszen az érzékelőnek jeleznie kellett volna, hogy nem kell oda pakolnia semmit, ahol a szerelő állt.

A férj szerint a felesége halálát a robot gyártói által készített bizonsági protokollok közül egy vagy több meghibásodása okozta, ezért a protokollok és a robot készítőinek kell felelniük a dolgozó haláláért. A férj nem meghatározott összegű kártérítést követel a cégektől.

A kárigényt már csak azért is nehéz lesz érvényesítenie, mert az Egyesült Államokban (ahogyan a világ legtöbb országában) nincsen kifejezetten robotokra alkalmazható munkavédelmi és büntetőjogi szabályozás. Az illetékes hatóságok szerint pedig problémás lesz az is, hogy mivel a baleset a gyártósor szerelése alatt történt, nem biztos, hogy az akkor fennálló körülményekért felelőssé tehetőek a robot készítői és programozói. Gyakori, hogy a robotok a szerelésükkor meglepően viselkednek, ilyenkor áll elő ugyanis a leggyakrabban olyan helyzet, amire nem is lehetett őket felkészíteni a készítésük és programozásuk során. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.