Osztozkodás

vélemény
2017 április 03., 06:39
comments 252

Vasárnap délután, miközben Budapesten Magyarország legkiválóbb emberei közül jó sokan kiálltak az ország egyik büszkeségéért, Magyarország legalávalóbb emberei közül néhány még mélyebbre merült a mocsokba. Simicska Lajos, és a lassan minden szempontból apja nyomdokaiba lépő Simicska Ádám most együtt hozták azt a lendületet, amit legutóbb még a pátriárka egyedül mutatott be, amikor 2015 februárjában egykori barátját és üzlettársát, Orbán Viktor miniszterelnököt egyszerűen gecinek nevezte.

Oligarchaapu és fia ugyan csak vasárnap délután pörögtek fel a nyilvánosság előtt, az igazán fontos lépésük még szombaton történt. Ekkor jelentek meg a Simicska-birodalom által birtokolt felületeken, óriásplakátokon és hirdetőoszlopokon a Jobbik plakátjai, amelyek azt üzenik, hogy Orbán Viktor és közeli munkatársai, Habony Árpád, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc lopnak.

Hogy idősebb Simicska „beállt a Jobbik mögé”, hosszú hónapok óta beszédtéma. Célozgattak rá újságírók, Orbán Viktor csicskapártozása mögött is ez sejlett fel, a plakátok megjelenése viszont azt jelenti, hogy innentől kezdve Simicskáék nyílt lapokkal játszanak: ami a 2018-as választásokig tőlük tellik, azt meg fogják tenni a Jobbikért.

Nem arról van szó, hogy oligarcháéknak hirtelen szimpatikusak lettek a Jobbik szakpolitikai elgondolásai. Simicska (Simicskáék?) irányváltását egyfelől nyilván a primitív bosszú vezéreli. Másrész pedig az, hogy hiányoznak neki a régi szép idők, amikor a Fidesz házipénztáraként és strómanjaként működhetett, és szinte minden közpénz átfolyt enyves kezein. 

Azt szeretné, hogy megint ő legyen a kincstár, a bank, akinél az országban csak a miniszterelnöknek van nagyobb hatalma.

Ebbe a kiváltságos pozícióba Simicska csak a Jobbik segítségével kerülhet vissza, ezért nem is érdekli, hogy a pártban akadnak-e, és ha igen, akkor milyen kaliberű gecik. Az sem baj, hogy a Jobbik egyik alelnöke antiszemita karikatúrákat terjeszt, amikor éppen nem a szerb határnál aláz meg szerencsétlen embereket.

Vasárnap Simicska Lajos már arról beszélt, hogy minden szimpátiája a Jobbiké, és egyúttal azt is közölte, hogy „ez egy büdös bűnöző banda, amelynek el kell takarodnia”. Az „ez” alatt azt a „bandát” kell érteni, amelynek bő két évvel ezelőtt még maga Simicska is nemhogy oszlopos tagja, hanem egyenesen falkavezére volt. És aminek megalapozott vélemények, független szakértők és rálátó források szerint már akkor, a Simicska-Orbán politikai szövetség és gazdasági társulás fénykorában el kellett volna takarodnia.

A Simicska-klán és a tisztesség viszonyáról vasárnap is szép részletek derültek ki, köszönhetően Simicska Ádám facebookos megnyilvánulásainak. Talán az Osbournes óta nem volt gazdag család, amely ennyire primitíven tárta volna lelkivilágát a nyilvánosság elé, bár az évtizedes tudatmódosítással magát örök gyermekként megtartó idős angol metálos és pereputtya jóval szerethetőbbek voltak a magyar családi vállalkozásnál.

Simicska Ádám alpári, gengszterkedő fenyegetőzését olvasva mindannyian pontos képet alkothatunk arról, hogy mivel kellett szembesülnie annak, aki szembe merészelt szállni az apjával, amikor az apa még maga mögött tudta a magyar állam teljes erejét. Ezeken a gazdagon központozott idegrohamokon most lehet nevetni is, de amikor a semmivel sem jobb modorú apa ugyanezt Magyarország egyik leghatalmasabb embereként adta elő, kevesen vihorásztak. Nem véletlen, hogy Simicska Lajos nevét éveken át nemhogy leírni, de kimondani sem merték sokan, vagy ha már nagyon muszáj volt róla beszélni, akkor inkább ragadványnevei közül valamelyiket használták suttogva.

Felháborító a cinizmus, ahogy Simicska egykori üzlettársait eltakarítandó, bűnöző bandának nevezi. De még felháborítóbb az, ahogy ezek az egykori üzlettársak beszélnek Simicskáról, mintha alig több mint két éve nem együtt sántikáltak volna minden jóban és rosszban.

A Jobbik szombaton beindított plakátkampányára reagálva Németh Szilárd, a Fidesz minden szempontból emblematikus arca arról beszélt, hogy ez „végső bizonyítéka annak, hogy a Jobbik egy milliárdos pártja”, „Simicska Lajos marionett bábuként mozgatja Vona Gábor pártelnököt”, „Simicska a Jobbiknak juttatott pénzért cserébe azt kérhet a párttól, amit akar”, és

„a milliárdos Simicska azt követően gondolta úgy, hogy kell keresnie magának egy parlamenti pártot, miután a Fidesz-kormány nem úgy táncolt, ahogy ő gondolta, sőt a parlamentben neki nem kedvező döntéseket is kezdeményezett.”

2010 tavasza és 2015 eleje között tehát minden rendben volt. Simicska nem kérhetett bármit a Fidesznek juttatott pénzért, a Fidesz nem úgy táncolt, ahogy ő akarta, és a parlament is tele volt Simicskának nem kedvező döntésekkel. A másik megfejtés szerint itt mindenki tolvaj.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.