110 éves korában elhunyt Brandeisz Elza, Világ Igaza címmel kitüntetett mozgásművész

GYÁSZ
2018 január 06., 21:38

Szombat reggel elhunyt Brandeisz Elza mozgásművész, Sopron legidősebb köztiszteletben álló polgára. Brandeisz Elza 110 éves volt.

Brandeisz Elza 1907 szeptember 18-án született Budapesten. A híres Kállay Lilinél, később Bécsben és Drezdában tanult mozgásművészetet. Okleveles tanárnőként oktatta diákjait a mozgás és az egészséges élet szeretetére. A művészi tornában róla nevezték el az egyik legkülönlegesebb és legnehezebben kivitelezhető fordulatot, a Brandeisz-ugrást.

A Brandeisz család a II. világháború idején balatonalmádi telkükre húzódott vissza, ekkoriban ismerkedett meg és fogadta be Brandeisz Elza Soros Júliát. Soros Júlia fia, Soros György gyakran látogatta itt édesanyját és a Brandeiszeket.

Bátorságáért, keresztény emberhez méltó tettét Izrael is elismerte: Brandeisz Elzát a holokauszt idején tanúsított bátorságáért "A világ igazának" tüntette ki.

Brandeisz Elza később Storno Gáborné hívására Sopronba költözött, de később gyakran visszatért Almádiba. Szombaton Sopronban hunyt el. (Kisalföld)