Az MTA megszakítja a tárgyalásokat Palkoviccsal

POLITIKA
2018 szeptember 11., 18:08
comments 153

Az MTA elakadtnak tekinti az ITM-mel való tárgyalásokat, de folytatni kívánja azokat a kormánnyal

- ezzel a címmel adott ki közleményt a tudományos akadémia. Amiből az következik, hogy a Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) nem tudják elképzelni a tárgyalást, de a kormány más részeivel igen.

„A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja” - olvasható a közleményben, amely röviden felidézi, hogyan jutottak idáig.

Tüntetés az MTA előtt
photo_camera Tüntetés az MTA előtt Fotó: botost/444.hu

A 2019-es költségvetésről szóló törvény július 20-ai parlamenti végszavazása után folytatódtak az egyeztetések a MTA és a minisztérium között. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kérésére Lovász László, az MTA elnöke augusztus 23-án levélben foglalta össze az MTA javaslatait, többek között egy Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítását javasolva.

Az MTA elnökének levelében javasoltakra a minisztertől szeptember 10-ig nem érkezett válasz, akkor viszont szóban egyeztetett Palkoviccsal. Ezen a miniszter az MTA elnökének rendelkezésére bocsátott egy munkaanyagot azzal, hogy ezt az Elnökség tagjainak rendelkezésére bocsáthatja. Az MTA közleményének szokatlan megállapítása szerint a minisztertől kapott „munkaanyagból egyértelműen kiderül, hogy ez nem a Kormány álláspontja.”

Azt írják, hogy az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból többek között kiderül, hogy 

az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. 

Az MTA fenntartásában maradó intézetek „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.

A szeptember 11-én megtartott elnökségi ülésen Lovász László arra kérte az elnökség tagjait, hogy foglaljanak állást a fentiekkel kapcsolatban, amely úgy határozott, hogy az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat elakadtnak tekinti, és az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a kormánnyal. 

Az elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.