Az eső miatt veszítette el pillanatok alatt mindenét Norvégia egyik leggazdagabb embere

külföld
2018 szeptember 19., 09:10
comments 238

Egészen pár nappal ezelőttig Einar Aas volt Norvégia egyik legvagyonosabb embere. Majd jött egy váratlan fordulat, és a 47 éves férfi szinte mindenét elveszítette, közben pedig sikerült egy 114 millió eurós lyukat is ütnie a Nasdaq észak-európai energetikai piacon zajló kereskedésre létrehozott vészalapjában. 

A Reuters beszámolója szerint az energiapiaci kereskedéssel foglalkozó Aas akkora veszteséget hozott össze, amit nem tudott saját erőből fedezni, így a Nasdaq vésztartalékából kellett állni a különbözetet. Aas évek óta spekulált nagy tételben az északi piac változásaira, és közben az egész terület egyik legjelentősebb kereskedője lett. 

link Forrás

Most viszont egy komoly fogadása nem jött be: arra tippelt, hogy a skandináv és a német energiaárak közötti különbségek csökkenni fognak, a múlt hétfői piacnyitáskor azonban kiderült, hogy az év addigi legjobban teljesítő terméke, a karbonkibocsátási engedélyek árfolyama megugrott beszakadt, ami felnyomta a német szénpiaci árakat, miközben a váratlanul nedvesebbre forduló skandináv időjárás lenyomta az energiaárakat a vízerőművekre erősen építő északi energiapiacon. 

Aas közleménye szerint a rendkívüli árváltozások után a piac likviditásához képest túl nagy pozícióval bírt, ezért a Nasdaqnak kellett közbeavatkoznia, őt pedig eltiltották a további kereskedéstől. Mint a közlemény kiadása után kiderült, a norvég energiabróker pedig gyakorlatilag csődbe ment. Ugyan a vesztesége pontos mértékét még nem állapították meg, de a norvég sajtó már a valaha volt legnagyobb személyes veszteségként írja le a történetet. 

Pedig az utóbbi években meglehetősen jól ment a sora: a közgazdász végzettségű, éveken át kockázatelemzőként dolgozó Aas 13 évvel ezelőtt kezdett el saját cégével spekulálni az energetikai piacon, majd szép lassan az ország egyik leggazdagabb embere lett. Legalábbis az adóhatóság nyilvántartása szerint mindenképp: az elmúlt 15 évben 400 millió dollárnál több bevételt vallott be, 2016-ban pedig ő volt a legtöbbet kereső norvég állampolgár. 

Bár Aas nevét mindenki ismerte az európai energetikai piacon, de alig akadt olyan személy, aki találkozott volna vele. A Bloomberg portréja szerint a férfit fantomnak tartották: nem járt találkozókra, konferenciákra, nem vett részt iparági eseményeken és interjúkat sem adott. Ehelyett ideje nagy részében otthon, a világtól elzárt tengerparti házában volt, amely körül az évek során felvásárolta az összes környező telket, és onnan kötött komoly fogadásokat az északi energiapiac alakulására. 

Egykori kollégái, akik még Aas önállósodása előtt dolgoztak vele, mind borzasztó felkészültnek és motiváltnak írták le: minden nap nagyon korán kelt, és jól tudta olvasni az időjárás-előjelzéseket, amiből aztán következtetett az energiapiac árváltozásaira. A Bloombergnek az egyik név nélkül nyilatkozó kereskedő azt mondta, hogy a hatalmas, most elszenvedett vesztesége ellenére sem lehet elvenni Aastól, hogy az elmúlt 15 évben nagyobb tétekben és jobban fogadott, mint bárki a piacról. 

Most azonban túl nagy tétet tett fel, amit már nem tudott állni: a Nasdaq múlt csütörtökön jelezte, hogy a több mint 160 észak-európai kereskedőt összefogó energetikai piacról kizárták Aast. Portfólióját pedig értékesítették, és a vevő kilétét ugyan nem hozták nyilvánosságra, de annyit tudni, hogy a piac legnagyobb szereplői mozdultak meg érte. 

Azt sem tudni, hogy pontosan mekkora volt Aas portfóliója, a Nasdaq európai árupiaci vezetője, Catharina Hovemyr csak annyit mondott el a Reutersnek, hogy a norvég nem megszokott méretű portfólióval rendelkezett, és hogy eleve szélsőséges körülmények álltak fenn, hiszen a német és a skandináv piac általában együtt mozgott, most viszont korábban nem tapasztalt méretű olló nyílt köztük. 

Mint a Bloomberg megjegyzi, a veszteség nemcsak Aas számára személyes katasztrófa, de nagyon kellemetlen a Nasdaq számára is: az amerikai tőzsde 2010-ben vásárolta fel az északi energiapiacot, ami nemcsak a világ legrégebbi energiapiaca, hanem egy időben a legaktívabb is volt. Ez azonban mára odalett, az északi energetikai tőzsdepiac egy ideje már látványosan vergődik, és a közelmúltban több jelentős befektetési bank, hedgefund és ipari fogyasztó is kivonult onnan a túl magas árakra panaszkodva. 

Szélerőműpark Norvégiában
photo_camera Szélerőműpark Norvégiában Fotó: Hinrich Bäsemann/dpa Picture-Alliance/AFP

Az pedig, hogy egy jelentős szereplő ekkora veszteséget hozhatott össze, felvet egy rakás kérdést a piac állapotával kapcsolatban is. Az például önmagában szokatlan volt, hogy Aas lehetett a saját fogadásai kezese: ha lett volna legalább még egy kereskedő fél bevonva a tranzakciókba, akkor vélhetően már korábban megállították volna az elszabaduló fogadásait. Hogy ez hogyan fordulhatott elő, azzal majd a Nasdaq felügyeleti szerveinek kell kezdenie valamit. Az amerikai tőzsde most azt ígéri, hogy külső elemzők bevonásával fogják elemeztetni a kockázatvállalási és elszámolóházi gyakorlataikat. 

A veszteség kiderülése óta az északi piacon szereplő többi kereskedőnek kellett újra feltöltenie a Nasdaq erre a piacra fenntartott, 107 millió eurós vészalapját, amibe az amerikai tőzsdecég hétmillió eurót rakott bele. Ez múlt péntekre meg is történt, a legnagyobb finn energetikai cég, a Fortum Oyj például 20 millió eurót adott az alapba, de viselnie kellett a költségeket a norvég Statkraftnak és a Hafslund E-CO-nak is. 

Van még egy váratlan vesztese a történteknek: az apró norvég kisváros, Grimstad, ahol Aas élt, és ahol adózott. Méghozzá jelentősen: 2014 és 2016 között az önkormányzat tájékoztatása szerint a férfi több mint 15 millió eurónyi koronát fizetett be adóként a helyi kasszába. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.