Megint több 10 ezer fiatal tüntetett a klímaváltozás elleni fellépést követelve Belgiumban

környezetvédelem
2019 január 31., 14:52
comments 98

Már a negyedik egymást követő csütörtök délelőtt vonultak utcára fiatalok 10 ezrei Belgiumban, hogy határozottabb fellépést követeljenek a klímaváltozás ellen.

Brüsszeli tüntetés
photo_camera Brüsszeli tüntetés Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A rendőrség szerint Brüsszelben 12 500-an, Liege-ben 15 ezren vettek részt a demonstráción, azaz összesen 27 500-en, valamivel kevesebben, mint a múlt héten.

A Youth for Climate nevű mozgalom kezdeményezésének résztvevői olyan klímapolitika elfogadását követelik a belga kormánytól és az EU-tól, aminek a célja, hogy 1,5 fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

A szervezők közölték, hogy addig minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől.

A tüntetők közül többen transzparenseket tartottak fel, ezekre egyebek mellett azt írták, hogy „Nincs másik bolygónk!” és „Le a fosszilis energiahordozókkal!”.

photo_camera Fotó: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

A helyi média szerint több iskolában is úgy döntöttek, hogy nem írják be a demonstrációk miatti hiányzásokat, sokaknak pedig szüleik igazolták a távollétüket.

A La Libre Belgique napilapnak nyilatkozó 13 éves Josephine elmondta, hogy a szülei támogatták a részvételét, és azt mondta, szerinte a műanyagok betiltásának kellene „abszolút prioritást” élveznie.

Sok egyetemista is részt vett a megmozduláson, például Estelle, a Leuveni Katolikus Egyetem hallgatója, aki azt mondta, hogy a kormánynak hasonlóan nagy figyelmet kellene fordítani a klímahelyzetre, mint a 2008-as pénzügyi válságra.

Középiskolás és egyetemista tüntetők egy brüsszeli tüntetésen 2019. január 31-én.
photo_camera Gimnazisták és egyetemisták tüntetnek Brüsszelben a klímaváltozás mérsékléséért Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Csütörtökön kb. 3400 belga tudós és egyetemi oktató nyílt levelet tett közzé, amiben a támogatásukról biztosították a tüntetőket, és sürgős cselekvésre szólítottak fel a zöld energiafordulat felgyorsításáért. Mint írták, konkrét és rendszerszintű intézkedésekre lenne szükség a károsanyag-kibocsátás gyors és drasztikus visszafogásához, ami létfontosságú kérdés. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.