Kína tagadja, hogy börtönben rabok kényszermunkájával készítenék a Tescóba szánt karácsonyi képeslapokat

külföld
2019 december 23., 12:07

A kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján tagadta, hogy kínai börtönökben, akaratuk ellenére munkára kényszerített rabok készítenék azokat a karácsonyi üdvözlőlapokat, amiket később többek közt brit Tesco-áruházakban is értékesítenek. 

Nagy-Britanniában abból lett botrányt, hogy egy 8 éves dél-londoni kislány kézzel írt üzenetet talált az egyik helyi Tesco üzletben vásárolt karácsonyi lapon. A kicsempészett angol nyelvű üzenet írója közli, hogy ő és társai külföldi rabok egy sanghaji börtönben, és akaratuk ellenére kényszerítik őket munkára. Az illető kéri az üzenet megtalálóját, hogy értesítse az emberi jogi szervezeteket, és vegye fel a kapcsolatot Peter Humphreyval.

A kislány apja közösségi oldalakon felkutatta, hogy Peter Humphrey brit újságíró, aki maga is 2 évet töltött ugyanabban a sanghaji börtönben. Humphrey, akihez az üzenetet tartalmazó karácsonyi lapot a kislány családja eljuttatta, a Timesban megírta, hogy korábban vállalati csalások feltárásán dolgozott Sanghajban, és 2013-ban a tevékenysége miatt feldühödött kínai hatóságok koholt vádak alapján, bírósági eljárás nélkül, kínai-amerikai feleségével együtt 23 hónapra bebörtönözték.

A Tesco az ügy miatt le is állította az üdvözlőlapok eladását.

A kínai külügyi szóvivő az egész ügyet kitalációnak nevezte, Peter Humphrey-ról pedig azt mondta, a botrányt és a kitalációkat a saját híressé tételére használja. (AFP)