A béke, a szeretet és a megbocsátás volt az éjjel legfőbb üzenete

ÉLET
2019 december 25., 06:27

"Jézus születése a feltétel nélküli szeretet üzenetét jelképezi a mai emberiség számára is" - üzente Ferenc pápa a szenteste bemutatott miséjén elhangzott homíliájában. A pápa szerint, ha az emberiség meg akarja változtatni a világot, azt saját magán kéne kezdenie.

Ferenc pápa az újszülött Jézust ábrázoló szoborral a karácsonyi szentmisén a római Szent Péter bazilikában.
photo_camera Ferenc pápa az újszülött Jézust ábrázoló szoborral a karácsonyi szentmisén a római Szent Péter bazilikában. Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

A pápa szerint a földön az a logika látszik érvényesülni, hogy csak akkor adunk, ha kapunk is érte valamit cserébe. Jézus születése azt szimbolizálja, hogy Isten szeretet "teljesen ingyen áradt a földre".

Ferenc pápa szerint nem lehet állandó kifogásként felhozni, hogy az élet rossz, az egyház nem működik, a világ nem jó irányba halad. "Ne várjuk el a hozzánk közel állótól a jó cselekedetet ahhoz, hogy jót tegyünk vele, s az egyháztól se várjuk, hogy tökéletes legyen a szeretetünk elnyeréséhez (...), tegyük meg mi az első lépést" - mondta.

A magyar egyház feje, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az MTI tudósítása szerint zsúfolásig telt Szent István bazilikában megtartott szentbeszédében arról beszélt, hogy a betlehemi történet két szálon fut. Egyfelől a születés hétköznapi, nagyon is emberi képét látjuk, másfelől "felfedezzük benne az isteni terv megvalósulásának eseményét".

Lényegében ő is azt üzente, hogy az ember élete a szeretetből indul és a szeretetbe tart. "Életünk kezdetén gondoskodásra szorulunk, majd kibomlik, kivirágzik az életünk, hogy magunk is gondoskodni tudjunk másokról, gazdagítani tudjunk másokat, és végül az emberi szeretetből eljussunk, hazataláljunk magának az alkotónak a szeretetébe" - mondta.

Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin pátriárka a Születés Templomában tartott szentmiséjén a ciszjordániai Bethlehemben.
photo_camera Pierbattista Pizzaballa, a jeruzsálemi latin pátriárka a Születés Templomában tartott szentmiséjén a ciszjordániai Bethlehemben. Fotó: MUSSA ISSA QAWASMA/AFP

Bethlehemben, Jézus születésének hagyományos helyszínén a jeruzsálemi érsek, Pierbattista Pizzaballa tartott szentbeszédet, ő a béke és a megbocsátás üzenetét emelte ki. Jézus Krisztus születésének korát és a jelenlegi helyzetet hasonlította egymáshoz. "Emlékezzünk rá, hogy akkoriban, Jézus idejében sem volt jobb, mint manapság. Római megszállás volt, Heródes volt, és különféle hatalmi központok voltak. Összességében úgy tűnik, hogy nem sokat változott azóta az ember. Jézus születése nem törölte el sem korának politikai, sem társadalmi drámáit. Jézus nem azért jött, hogy forradalmasítsa korának társadalmi helyzetét, nem tört hatalomra, hanem az emberek szívét akarta meghódítani. Ezzel változott meg a világ" - mondta.

A palesztin civil és biztonsági felügyelet alá tartozó városban állig felfegyverzett palesztin biztonságiak hada őrizte a nyugalmat, s biztosította a városban élő és a máshonnan érkező keresztények számára a zavartalan ünneplést. (Via MTI)