15 évet kapott a Kuciak-gyilkosság közvetítője

külföld
2019 december 30., 14:11

Jogerősen 15 év börtönbűntetést kapott a Kuciak-gyilkosság közvetítője, miután hétfőn a szlovák Specializált Büntető Bíróság elfogadta az ügyész és az Andruskó Zoltán kötött vádalkut, írja a Paraméter. Andruskót Alena Zsuzsová kereste meg azzal, hogy szerezzen olyan embereket, akik Marian Kočner megbízásából meggyilkolják az újságírót. Bár nem gyilkolt, a férfi tudta, hogy a két megbízottja, Miroslav Marček és Szabó Tamás, ölni fognak. 

A Paraméter beszámolója szerint a hétfői bírósági tárgyalás elhúzódott, mert Andruskó eredetileg tíz év börtönt vállalt, mikor információkat adott át a gyilkosságról az ügyészségnek. Végül elfogadta a szigorúbb ítéletet, ügyvédje szerint azért, mert "számára minden ítélet, ami valamilyen számmal kezdődik, kedvezményes." A Kuciak-gyilkosság többi vádlottja valószínűleg életfogytiglani büntetést kaphat.  

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP


Ján Kuciak fiatal szlovák tényfeltáró újságírót és barátnőjét tavaly február végén gyilkolták meg a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. A nyomozás adatai szerint a munkájával összefüggésben megölt újságíró halála közfelháborodást váltott ki az országban, heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A hatalmon lévő Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnöknek is le kellett mondania, és lemondását követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet széleskörű átalakítására kényszerült. 

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe az ügyben. Később többek ellen is eljárást indítottak. A. Zoltánt és Zs. Alenát azzal gyanúsítják, hogy közvetítettek a gyilkosság megrendelője és végrehajtója között. A gyilkosság elkövetését az egyik további gyanúsított, M. Miroslav már bevallotta. Az ügy további gyanúsítottja Zs. Tamás, akit bűnrészességgel gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésében. A gyilkosság megrendelésével a jól ismert, tehetős szlovák nagyvállalkozót, Marián Kocnert gyanúsítják. A vizsgálati fogságban lévő Kocner ellen nagy jelentőségű gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban is eljárás folyik.