87 dollárt, egy futópadot és egy szoláriumot is lefoglalt a rendőrség a fideszes Simonka Györgynél

bűnügy
2019 december 30., 07:02

A korrupcióval megvádolt Simonka György és családjának minden vagyonát zár alá vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala. A 24.hu megszerezte a listát, hogy mi mindent találtak a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vád alá helyezett fideszes politikusnál. 

Simonkát júliusban fogadta Orbán a Karmelita kolostorban. Egy hónapra rá az ügyészség költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolta meg, amiért 8,5 év börtönbüntetést és teljes vagyonelkobzást indítványoztak ellene.
photo_camera Simonkát júliusban fogadta Orbán a Karmelita kolostorban. Egy hónapra rá az ügyészség költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolta meg, amiért 8,5 év börtönbüntetést és teljes vagyonelkobzást indítványoztak ellene. Fotó: Simonka György (Facebook)

Simonkára az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért, de az elkobzott javakból ezt biztos nem lehet majd fedezni. Mint a lap felidézi, Simonka a vagyonnyilatkozata alapján nem tartozott a módosabb politikusok közé: alig volt valami a tulajdonában, viszont volt 85 millió forintos tartozása van, készfizető kezesség miatt. 

A 24.hu információi szerint Simonkától és szintén megvádolt feleségétől, Simonkáné Gábor Marianntól a 2018. novemberi házkutatás során a rendőrség lefoglalt

  • egy Ergoline típusú szoláriumot,
  • egy Singer Antal és Fia – Szeged feliratú magyar biliárdasztalt,
  • egy Insportline típusú futópadot,
  • 356 ezer forintot,
  • 130 eurót (nagyjából 43 ezer forintnak fel meg),
  • 87 dollárt (ami körülbelül 26 ezer forint),
  • valamint 1298 román lejt (90 ezer forintot).

Ezen kívül lefoglaltak egy 2551 négyzetméteres medgyesegyházi kivett udvart, feleségétől négy pusztaottlakai szántót, egy tehergépjárművet és egy Volkswagen Phaetont. Simonka korábban a vagyonnyilatkozata szerint épp egy ilyen gépjárművet lízingelt. 

A vádiratban szereplő felsorolás szerint jelentős vagyont foglaltak le a fideszes politikus unokahúgától, Tóth Renátától: egy Suzuki Vitara és egy Toyota Yaris típusú gépjárművet, illetve egy Volvo nyerges vontató mellett 32 millió forint készpénzt, egy házat, egy lakást, valamint egy gyümölcsöst és egy legelőt is lefoglaltak. 

Simonka anyjának két ingatlanát vették zár alá. A 77 éves nő a nyomozás során az ügyészség látókörébe került, de ellene nem emeltek vádat. A fideszes Simonka gyerekeitől pedig lefoglalták annak az újkígyósi családi háznak egy részét, amiben a család lakik.