A tajvani parlament törvényt fogadott el Kína politikai beavatkozásának visszaszorítására

külföld
2019 december 31., 17:46

A tajvani parlament törvényt fogadott el kedden Kínai politikai beavatkozásának visszaszorítására – kevesebb mint két héttel a parlamenti és elnökválasztás előtt.

Az úgynevezett „beszivárgás elleni törvény” előzményeként Tajvanon az elmúlt hónapokban azzal vádolták Pekinget, hogy erőteljesen támogatja a Nacionalista Párt (Kuomintang) jelöltjeit egyebek közt kampánypénzzel és a közösségi médiában folytatott propagandával.

A szavazásban nem vett részt a Kuomintang, ami a legerősebb ellenzéki párt, és szoros kapcsolatokat igyekszik tartani Kínával. Nem úgy, mint Tajvan jelenlegi elnöke, Caj Jing-ven, akit négy éve választottak meg. Caj nem hajlandó elfogadni Peking álláspontját, miszerint Tajvan Kína része. Emiatt a kínai kormány nem sokkal Caj megválasztása után meg is szakította a kapcsolatait Tajvan kormányával, és megpróbálta a szigetet diplomáciailag elszigetelni.

Caj Jing-ven tajvani elnök 2019. május 28-án.
photo_camera Caj Jing-ven tajvani elnök 2019. május 28-án Fotó: EyePress News

De a január 11-re kiírt elnökválasztáson várhatóan megint Caj nyer, ami miatt súlyosbodhat Kína gazdasági, diplomáciai és katonai nyomása Tajvanon.

Kína a törvény megszavazását szinte azonnal nyilatkozatban bírálta. A tajvani ügyek pekingi hivatala azzal vádolta Caj Jing-ven kormányzó Demokratikus Haladás Pártját, hogy választási előnyt akar kovácsolni magának a törvényből és gyűlölködést szít Tajvan és Kína között. (MTI)