Gulyás Gergely: Fájdalmaimat megőrzöm magamnak

POLITIKA
2019 december 31., 16:45

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely hosszú interjút adott az ATV-nek.

Arra a kérdésre, hogy mit látott Orbán szemében, amikor kiderült, hogy október 13-án elveszítették Budapestet? azt mondta: „Nem tartozom azok közé, akik a miniszterelnök úr szemét vizsgálva keresik a megfejtést, különösen, hogy mindenki, így ő is elmondta, amit az eredményről gondol.”

A független színházak finanszírozásával kapcsolatban azt mondta: „Milyen kár, hogy sokan elhitték a balliberális média álhíreit a kormány kulturális változtatási szándékairól és mire a valóság kiderült már kínos lett volna lemondani a tüntetést. A színházak kapcsán nincs szó kultúrharcról, csak felelősségvállalásról és egy egyszerű, világos, finanszírozási kérdésről.”

A Gothár-üggyel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy „Máté Gábor annyival volt korrektebb, mint az új főpolgármester által Gyurcsányéknak átengedett fővárosi kultúrpolitikai vezetés, hogy ő legalább beismerte saját mulasztását”, és ezért „veszélyes a szocializmushoz minden ízükben kötődő embereket visszaengedni a kultúra területére, mert túlteljesítővé válnak”. Szerinte a „legnagyobb vesztes a főváros, mert az új fővárosi vezetés azt a bizonyítványt állította ki saját magáról, hogy elnézi a saját intézménye vezetőinek, hogyha egy zaklatási ügyet egy éven át eltussolnak, sőt, úgy tűnik a főpolgármester kulturális helyettese ezt tekinti helyesnek”.

Gulyás Gergely Maróth Miklós múlt heti interjúját értelmezve úgy nyilatkozott: „Nem az a baj, ha valaki Harry Pottert olvas - én csak a filmet láttam -, hanem az, ha Egri csillagokat nem.”

Habony Árpád esetleges visszatéréséről azt mondta: „Az én ismereteim szerint semmilyen változás a Habony Árpáddal fennálló viszonyban nem lesz, és ha jól tudom, semmilyen hivatalos viszonyban a kormány Habony Árpáddal nincsen.”

Gyurcsány Ferencről is kérdezték:

ATV: Azt észrevették, hogy a fiatal 17-20 éves korosztály egy részében Gyurcsány-kultusz van?
Gulyás Gergely: Ennyire sértően nem nyilatkoznék a legfiatalabb korosztályról.
ATV: Gyurcsány Ferenc szerint ez már „Feri-kultusz”. Az utcán utánakiabálnak a tinik, hogy „hello, Feri”.
Gulyás Gergely: Ha ez az öröm maradt meg Gyurcsány Ferencnek a magyar politikában, én ezt nem venném el tőle.

Gulyás szerint „senki 1990 után a magyar közéletben olyan bűnöket a saját hazájával szemben megközelítőleg sem követett el, mint Gyurcsány Ferenc. Nyilván jobb esélye van azokat átverni, akik korukból adódóan ezt az időszakot tudatosan még nem élhették át, mint azokat, akik elszenvedői voltak.”

Orbán Viktorról pedig azt mondta, nem tartja reálisnak, hogy más legyen a Fidesz 2022-es jelöltje, és: „A magyar politikában a jelenlegi kormánypártoknál és ezen belül a hivatalban lévő miniszterelnöknél jobban senki nem ismeri a néplelket. Nem csupán az elmúlt három választás eredményével, vagy ha úgy tetszik az 1990 óta tartó fideszes eredményekkel, hanem a miniszterelnök esetében ez saját személyes kötődéseivel is magyarázható. A kormányfő ma is nagy figyelmet fordít arra, hogy legyenek olyan csatornái, ahol közvetlen visszaigazolást kaphat egy-egy kormányzati döntésről.”

Orbán januárban esedékes sajtótájékoztatójáról Havasi Bertalanhoz hasonlóan azt mondta: „Ha a miniszterelnök valamit ígér, akkor azt be fogja tartani.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppártban, Gulyás megjegyezte: „Tehát ha a kérdés az, hogy az alapvető szabadságjogok fontosak-e, akkor aligha van a Néppártnak még egy olyan tagja, amelyik számára olyan fontosak, mint a Fidesznek. Az is biztos, hogy az Európai Néppártnak nincs még egy olyan tagpártja, amelyik többet tett az alapvető szabadságjogok érvényesülése érdekében, mint a Fidesz.”

Azt mondta: „Mi azt mondjuk, hogyha arról van szó, hogy szólásszabadság, véleményszabadság, gyülekezési szabadság, demokrácia, akkor ezekben teljes az egyetértés közöttünk. Ezeket Magyarországon a rendszerváltozáskor - a korszak olyan kiválóságaival mint Antall József, Szabad György, Tölgyessy Péter vagy Kónya Imre - a Fidesz harcolta ki a mai miniszterelnökkel és házelnökkel a párt élén, és 20 évvel később Gyurcsány Ferenc diktatúrákat idéző gyakorlata után mi állítottuk helyre.”

photo_camera Gulyás Gergely ezzel a fotóval kívánt áldott karácsonyt mindenkinek 2019. december 24-én. Fotó: Gulyás Gergely/Facebook

Arra a kérdésre, hogy mit értékel az eltelt évtizedben kudarcként, azt mondta: „Fájdalmaimat megőrzöm magamnak.” (ATV)