Észak-Korea atomkísérletek újrakezdésével fenyegetőzik

külföld
2020 január 01., 06:29

Kim Dzsongun bejelentette, hogy véget vet a nukleáris és interkontinentális ballisztikus rakéták tesztjeire vonatkozó moratóriumnak, amiről még az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon állapodott meg. Valamint hozzátette, hogy országa rövidesen új stratégiai fegyvert fog bemutatni a világnak, amivel fokozza elrettentő erejét az amerikai „gengszter stílusú” szankciókkal és nyomással szemben.

photo_camera Kim Dzsongun Fotó: STR/AFP

Az észak-koreai diktátor az állampárt központi bizottsága előtt helyi idő szerint szerdán elmondott felszólalásában nem jelentette ki nyíltan, hogy Észak-Korea nem folytatja a leszerelési tárgyalásokat, hanem azt magyarázta, hogy az ország elrettentő ereje fejlesztésének mértéke az Egyesült Államok viselkedésétől függ. „Észak-Korea nem mondhat le a biztonságáról egyszerű gazdasági előnyökért cserébe, miközben fokozódnak vele szemben az ellenséges akciók, és nő a nukleáris fenyegetettsége” - jelentette ki.

Hozzátette, hogy „a jelen körülmények között nincs értelme, hogy egyoldalúan tartsuk magunkat a vállalásunkhoz”, vagyis az atomkísérletek és az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésének felfüggesztéséhez. Szerinte az Egyesült Államok hadgyakorlatokkal és új szankciókkal válaszolt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter minderre úgy reagált, hogy reméli, Észak-Korea nem fog kipróbálni „egy új hadászati fegyvert”. „Reméljük, hogy Kim elnök más irányt vesz... Reméljük, hogy Kim elnök jó döntést fog hozni, a békét és a felvirágzást választja a konfliktus és a háború helyett” - mondta.

Észak-Korea egyébként 2019-ben is több kisebb rakétatesztet hajtott végre, amivel az Egyesült Államokra próbált nyomást gyakorolni. (BBC/MTI)