Tömeges letartóztatásokkal kezdődött az új év Hongkongban, 400 tüntetőt vittek el a rendőrök

külföld
2020 január 01., 17:22

A hongkongi tüntetők 2020-ban is folytatták a 8 hónapja tartó megmozdulásokat, de az új évi menetelés végül tömeges letartóztatásokkal és utcai összecsapásokkal ért véget. A rendőrség szerdán közel 400 embert vett őrizetbe a gyülekezési jog megsértésére és tiltott fegyverviselésre hivatkozva. Ugyanakkor a tiltakozások megindulása óta ez volt az egyik legnagyobb tüntetés, a szervezők szerint a tüntetésen több mint egymillión vettek részt. 

photo_camera Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Ugyanakkor a felvonulás kezdetben inkább egy karneválra hasonlított: néhányan jelmezt viseltek, gyerekes családok  és idősebbek is mozogtak a tömegben, és azt skandálták: Szabadítsuk fel Hongkongot! A mi korszakunk forradalma.

photo_camera Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a rendőrök őrizetbe vettek néhány tüntetőt, akik állítólag megrongáltak egy bankot. Erre a többi tüntető dobálni kezdte a rendőröket, amikre azok könnygázzal válaszoltak. Néhány tüntető Molotov-koktélokat is dobott feléjük.

photo_camera Fotó: PHILIP FONG/AFP

A rendőrség a megmozdulást szervező Emberi Jogi Fronttól azt követelte, hogy fújja le a demonstrációt, de a tömeg folytatta a menetelést, amit a rendőrség ettől kezdve illegálisnak minősített. Éjszaka a rendőrség a város pénzügyi központjában már vízágyúkkal oszlatta a tömeget, a tüntetők pedig téglákból építettek torlaszokat. A tavaly júniusban kezdődött tiltakozások miatt már 6500 embert tartóztattak le. Köztök volt, aki csak 12 éves volt. (Guardian)