Ukrajna megkapja a hozzáférést a feketedobozhoz

külföld
2020 január 10., 19:30
photo_camera Fotó: -/AFP

Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez - jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter pénteki kijevi sajtótájékoztatóján. Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki.

„Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezíti a vizsgálatot” - mondta.

Egyelőre egyetlen verziót sem zárnak ki a katasztrófa lehetséges okai közül. Pénteken ugyanakkor arról is érkeztek hírek, hogy az iráni hatóságok buldózerekkel láttak hozzá a roncsok eltakarításához.

Volodimir Zelenszkij elnök stábja azt közölte: „nem lesznek elhamarkodott bejelentések a katasztrófa okairól”. A témával kapcsolatos spekulációk semmiképpen sem hoznak közelebb minket az igazsághoz - írták.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki meghalt, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Irán szerint a hajtómű hibája okozhatta a balesetet. Több nyugati vezető politikus szerint azonban valószínűleg rakétatalálat érhette a gépet. Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt a szerencsétlenség okának a kivizsgálásában. A vizsgálatot végző nemzetközi csapat munkájáról részletesen írtunk. (MTI)