Csodás csavarral verte át a szélsőjobbosokat az olasz komikus

FILM
2020 január 11., 14:11

Január elsején mutatták be a mozikban a népszerű olasz komikus, Luca Medici, vagy ismertebb művésznevén Checco Zalone legújabb, Tola Tola című filmjét. A szatirikus komédia főszereplői az Európába eljutni próbáló bevándorlók, és a feldolgozása nagyon nem tetszik a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali politikusoknak és támogatóiknak - írja a Guardian.

A film óriási közönségsiker, az első vetítési napon 8,7 millió eurót (ez majdnem hárommilliárd forint) hozott, így jelenleg ez minden idők legsikeresebb nyitónapja Olaszországban. (Az előző rekordot, melyet Zalone most megdöntött, szintén ő állította föl.)
A film egy adósságban úszó olasz üzletemberről szól - őt maga Zalone játssza - aki elhagyja Olaszországot és Kenyában keres magának menedéket. Azonban a polgárháború kitörése ismét távozásra kényszeríti, így összepakol és elindul vissza Olaszországba új afrikai barátaival együtt egy ún. migránshajón.

Kora decemberben Zalone, aki a nagyon nem píszi humoráról ismert, azzal promózta filmjét, hogy kirakott egy dalt Youtube-ra, Migráns címmel. A klip sztorija szerint élni se hagyja egy afrikai bevándorló, koldul, kéretlenül lemossa a szélvédőjét, majd egyszer csak már az otthonában találja, ahol éppen próbálja elcsábítani a feleségét. Zalone közben persze elsüti az összes migránsozós sztereotípiát. A klipet rengeteg kritika érte, mondván, az alkotó rasszista.

Viszont voltak olyanok is, akiknek kimondottan tetszett. Ezek a szélsőjobboldali politikusok voltak, akik a klip alapján arra számítottak, hogy a film bevándorlóellenes propaganda lesz. 

link Forrás

Néhány nappal a videó megjelenése után Matteo Salvini, az ország volt belügyminisztere és a szélsőjobboldali Liga (Lega) elnöke azt mondta egy gyűlésen: “Megértem, hogy Zalonét rasszizmussal és politikai inkorrektséggel vádolják. Én azt mondom, éljen soká Checco Zalone! Legyen örökös szenátor!”

Aztán amikor a film végül kijött, Salvini és a szélsőjobboldaliak igencsak meglepődtek. A Tolo Tolo ugyanis elég egyértelműen az olasz populizmust és a szélsőjobboldali politikusok nyelvezetét csúfolja ki. 

A film nemcsak hogy nem propagálja a migránsellenességet, hanem a sztereotipiákkal és a rasszizmussal foglalkozik, mellyel a bevándorlóknak minden nap szembe kell nézniük. Emellett felhívja a figyelmet arra, min mennek keresztül azok az emberek, akik a tengeren keresztül próbálnak eljutni Európába.

Miután kijött a film, a Zalonét addig agyondicsérő szélsőjobbosok hirtelen kritikussá váltak. Az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) egyik szenátora, Ignazio La Russa egyből mozi után Twitterre vitte gondolatait. "Most láttam a Tolo Tolót: a végén senki sem tapsolt. Amúgy unalmas és értéktelen" - írta.

Maurizio Gasparri, a Berlusconi-féle Hajrá Olaszország (Forza Italia) politikusa Facebook-videóban fejtette ki a véleményét, mely szerint a film politikailag túl korrekt, és túlságosan a szélsőbaloldal erkölcsiségét hirdeti. “Checco, térj vissza régi önmagadhoz, ne add el magad a politikai korrektségnek a migránsok kedvéért. Utalva a film előtt kihozott videóra azt mondta: “Az a szám valószínűleg jobb volt, mint a film.”

Zalone egy sajtótájékoztatón azt mondta, a film nem Salvini ellen szól. “Salvini nincs is a filmben. Hogy ellene szól-e, annak csakis ő a megmondhatója”. Hozzátette, hogy ugyanakkor van egy karakter a filmben, aki emlékeztethet Luigi Di Maióra (a jelenleg a demokratákkal kormányzó Öt Csillag mozgalom vezetője, Salvini korábbi koalíciós partnere), aki úgy öltözik, mint a miniszterelnök, Conte, és úgy beszél, mint Salvini. “Azt hiszem, egy modernkori szörnyet alkottam” - mondta a komikus. A film producere, Pietro Valsecchi csak annyit tett hozzá, hogy soha nem fektetett volna 20 millió eurót egy Salvini-ellenes filmbe.

A Tolo Tolót január első hetében 5 millióan látták és 36 millió eurós bevételt termelt. Ha túlszárnyalja a 80 millió eurót, akkor minden idők legjövedelmezőbb olasz filmje lehet.