Három év után újra van kormánya Észak-Írországnak

külföld
2020 január 11., 15:00

Elfogadta a brit és az ír kormány segítségével kidolgozott alkut Észak-Írország két meghatározó pártja, a lojalista-protestáns DUP és a katolikus-nacionalista Sinn Féin, jelentette a brit sajtó. A megállapodás értelmében a DUP vezére, Arlene Foster lesz a miniszterelnök, a helyettese pedig a nacionalista Michelle O'Neil.

Arlene Foster, a protestáns unionisták vezére
photo_camera Arlene Foster, a protestáns unionisták vezére Fotó: PAUL FAITH/AFP

Három éve, 2017 januárjában a két párt koalíciójának összeomlása vetett véget az észak-ír önkormányzatiságnak. A most újrainduló rendszerben Foster és O'Neil - bár az utóbbi névleg az előbbi helyettese - osztoznak a hatalmon. Együtt kormányoznak és egyenrangúak is.

"Michelle narratívája az elmúlt negyven évről nem is különbözhetne jobban az enyémtől. Nem hiszem, hogy valaha bármiben meg tudnánk egyezni a múltunkkal kapcsolatban. Abban viszont egyetérthetünk, hogy túl sok volt már a szenvedés, és nem hagyhatjuk, hogy visszafele sodródjunk, hogy újra nőjön a megosztottság" - kommentálta Foster az egyezményt.

Michelle O'Neil a katolikus nacionalisták vezetője. A két vezér egyenrangúként kell közösen kormányozzon, de közös fotót még nem közöltek róluk.
photo_camera Michelle O'Neil a katolikus nacionalisták vezetője. A két vezér egyenrangúként kell közösen kormányozzon, de közös fotót még nem közöltek róluk. Fotó: PAUL FAITH/AFP

O'Neil pedig "őszintén reméli, hogy 2020 igazi változást hoz majd". Nem tartja ellentmondásnak, hogy unionistákkal osztja meg a hatalmat, miközben "felnőtt és mindenkit bevonó vitát folytatunk egy új politikai felosztásról, ami már Írország brexit utáni jövőjével is számol".

A kormányhoz a két nagy párt mellett a parlament összes többi pártja, a liberális Szövetség, a szociáldemokraták és a kisebbik lojalista párt, az UUP is csatlakozott. (Via BBC)