Rétvári Bence, ezt soha nem bocsátom meg neked!

FILM
2020 január 11., 14:44

Rétvári Bencénél a pont. Megadom neki, és fejet hajtok. Rég húztak csőbe ilyen rafináltan, mint most ő. 

Magamtól természetesen sosem jutott volna eszembe megnézni egy olyan már első blikkre is izzadós bénaságot, mint a Krisztus első megkísértése, de a fideszes médiabirodalom végtelenített habverése és Rétvári Bence politikai korrektséget követelő közleménye végül is egy hangyányit felkeltette az érdeklődésemet, és megnéztem az éppen aktuális botrányfilmet.

Jaj, édes jó Istenem, inkább néztem volna 45 percig Rétvári Bencét egy fehér fal előtt, és közben hallgattam volna Harrach Péter összegyűjtött parlamenti felszólalásait bakelitről!

Az alábbi érces hangú KDNP-közlemény vezetett félre: „2019 decembere óta elérhető a Netflix hazai felületén is az a film, amely Jézust vallásgyalázó módon homoszexuálisnak állítja be. A Krisztus első megkísértése című brazil produkció keresztények millióit sérti meg ezzel Magyarországon, és milliárdjait világszerte. Felháborító, hogy egy ilyen alkotás műsorra kerülhet... A film vallásgyalázó elemekkel van tele, Jézust homoszexuálisként ábrázolja, Szűz Máriát házasságtörő nőként, az apostolokat pedig alkoholistaként. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Kérem, hogy azonnal töröljék katalógusukból a megbotránkoztató filmet, és kérjenek bocsánatot a megsértett keresztényektől!”

Ennél hatásosabb promócióról álmodni sem merne egy olyan finggyenge produkció, mint a Krisztus első megkísértése. 

Egy 45 perces, stúdiódíszletek között játszódó bohózatról van szó, ami címében megidézi az 1988-as, nagy botrányt kavart Krisztus utolsó megkísértése című Scorsese-filmet, és a Nikos Kazantzakis-regényt, amiből készült. Akkor azért volt felháborodás, mert a történet szerint Jézus a kereszten elképzeli, milyen lett volna az élete, ha enged az emberi vágyaknak, ha átlagos életet él, családot alapít Mária Magdolnával. A megváltó nemi életének ábrázolása kiborította a befeszültebb hívőket, annyira, hogy valamelyik párizsi mozira a bemutató alatt Molotov-koktélokat hajítottak. 

A Netflix brazil tévéjátékában szemernyi erotika sincs, de cserébe egy árva poén sincs benne. 

A szüzsé a következő: Krisztus saját 30. születésnapi meglepetés-bulijára a 40 napig tartó sivatagi böjtöt követően érkezik, de nem egyedül, hanem Orlandóval, a pasijával, aki valójában maga az ördög. Lucifer Jézust egy sivatagi oázisban megkísértette, és elcsábította. Eredeti koncepció:

A mulatságra betoppan az ünnepelt apja, Isten is, aki elárulja Jézusnak, hogy nem József, az Ács nemzette, hanem valójában ő, és felkéri, hogy a továbbiakban őt szolgálja. Az ünnepeltnek nem tetszik a feladat, amit ráosztott az Atya, majd véletlenül kegyetlenül betép, és végül felrobbantja Lucifert, aki a helyére pályázik. Vége. 

A filmre az, hogy súlytalan, nem elég erős kifejezés. Biztos vagyok benne, hogy a Nyíregyi Főiskola gólyatáborában az utolsó napi Ki Mit Tudon izmosabb és provokatívabb poénok durrannak el, mint ebben a kabarétréfában. A Krisztus első megkísértésének legerősebb tréfái az alábbiak: 

  • A három napkeleti bölcs egyike, Menyhért sonkás-sajtos tekercset visz a buliba. Mária pedig megkóstolja....Pedig zsidó. Szakadás. 
  • Boldizsár azt hazudja, hogy az nem is disznóhús, hanem….. szója. Bummm. 
  • Isten felszólítja Jézust, terjessze az igéjét, de a fiú szerint ez piramisjáték. Ő inkább a zsonglőr szakmát választaná. Fetrengsz.
  • A humor kifogyhatatlannak szánt forrása, hogy a mindenható egy barber shop-plakátról lemászott, kanos tahó. Viccből megöleti Ábrahámmal a fiát, Jónást bezárja egy cet gyomrába, heccből sóbálvánnyá változtat embereket. Mindeközben leállíthatatlanul meg akarja dönteni Máriát, hogy legyen egy lányuk is. 
  • Mária viszont inkább füvezik az istálló mellett. Beszarás! 

Ehhez képest az Amerikai pite 5. - A pucér maraton egy kimunkált, szuperintelligens Molière-komédia.  

Nem vártam sokat, nyilvánvaló volt, hogy nem ez lesz az új Office, azzal is megelégedtem volna, ha Szűz Mária ügyesen rálép egy gereblyére vagy, ha Szent József elhasal a jászolban. De semmi. Helyette azon kéne kacagnunk, hogy Isten a legmeglepőbb pillanatokban tőből leszakítja József karját, amit Jézus minden alkalommal visszaragaszt. De mindez rossz hangulatban, rossz ritmusban, rosszul fényképezve. Az egészről bűzlik, hogy maguk az alkotók is annyira élvezték a munkát, mint a Bagi-Nacsa duó az öngyilkoshangulatba hajló szilveszteri műsorát. 

A Krisztus első megkísértésének egyetlen esélye volt, hogy nevet szerezzen magának Magyarországon: Rétvári Bence. Aki nem hajolt el a feladat elől.