Vasárnap már egész Iránra kiterjedtek a rezsimellenes tüntetések

politika
2020 január 12., 18:18

A szombati teheráni diáktüntetés után a Reuters jelentése és számos közösségimédia-poszt tanúsága szerint vasárnap már Irán több városára kiterjedő demonstrációkon tiltakoztak amiatt, hogy az ország vezetése előbb napokig határozottan tagadta, majd váratlanul beismerte, hogy tévedésből ők maguk lőtték le a múlt kedden lezuhant, iráni utasokkal teli ukrán utasszállító gépet.

Az este leszálltával sem csillapodtak az indulatok, a  jelentések szerint Teherán és más városok utcáin kisebb-nagyobb csoportokban vándorolnak és skandálnak a tüntetők.

A népharagot az sem csökkentette, hogy a hétvégén több politikai vezető is nyilvánosan bocsánatot kért a tragikus hiba miatt. Úgy tűnik, hogy a tiltakozók túlléptek a repülőbaleseten és már magát a vallási államot támadják.

“Azt hazudják, hogy Amerika az ellenségünk, pedig az ellenségünk itt van”. 

Többek között ez a szlogen is elhangzott az egyik vasárnapi teheráni tüntetésen. Jelentések és kiposztolt videók érkeztek arról, hogy vasárnap egy fővárosi egyetemnél és az Azadi, vagyis Szabadság téren is demonstráltak. 

Masih Alijend újságíró osztotta meg ezt a videót egy vasárnapi teheráni megmozdulásról, ami a repülő ürügyén általános rendszerellenes demonstrációvá vált:

link Forrás

Ezen a másik, alul látható, az előzőhöz kommentként kiposztolt videón a posztolója szerint az látható, amint tüntetők egy olyan plakátot gyújtanak meg, amin az egyik szereplő az amerikaiak által Irakban drónnal felrobbantott Kaszim Szulejmani:

link Forrás

Itt pedig egy másik fajta, Szulejmani fotójával díszített plakátot szaggatnak le:

link Forrás

Teheránból érkező jelentések szerint a főváros utcáin komoly rendőri erők cirkáltak egész vasárnap. Komolyabb összecsapásokról azonban eddig nem érkezett jelentés. Szombaton a rendőrök könnygázzal lőtték a tiltakozókat, akik a teokratikus rendszert és annak vezetőjét, Khamenei ajatollahot gyalázó szövegeket is skandáltak. Vasárnap pedig megpróbálták lezárni az Azadi térre vezető utakat, de az emberek ennek ellenére tömegével áramlottak arrafelé. 

De a tiltakozás vasárnap már nem korlátozódott a fővárosra. Szanandazs város főterén például így tüntettek:

link Forrás

A Reuters szerint többek között Siraz, Eszfahan, Hamedan és Orumijeh városában is az utcára vonultak az elégedetlen emberek.

A feszült helyzetet jelzi, hogy a kemény kézzel irányított vallási állam több újságja is nyíltan, címlapon kritizálta a rezsimet a repülőgép ügye miatt. 

A rezsimnek az sem jött jól vasárnap, hogy ezen a napon jelentette be egy Instagram-posztban az ország egyik leghíresebb sportolója és történetének egyetlen női olimpiai érmese, a Rióban teakwondóban bronzot nyerő Kimia Alizadeh, hogy nem bírta tovább az elnyomást és a nőkkel való bánásmódot, ezért Európába menekült.

link Forrás