Kitörőben van egy vulkán Manila, a Fülöp-szigetek fővárosa közelében

külföld
2020 január 13., 04:20

Katasztrofális vulkánkitörés készülődik a Fülöp-szigeteken, az illetékes helyi hivatal, a Fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet (Philvolcs) az öt fokozatú skáláján négyesre emelte a riasztási fokozatot.

A vulkáni hamu már beterítette a környéket a Taal közelében.
photo_camera A vulkáni hamu már beterítette a környéket a Taal közelében. Fotó: TED ALJIBE/AFP

A Taal vulkán a szigetország legészakibb nagy szigetén, Luzonon egy tó közepéből emelkedik ki, és hétfő hajnal óta köpi magából a lávát, amely egyelőre "gyengén csordogál". A Philvocs jelentése szerint egy veszélyes kitörés jelei - a vízszintesen hatvan kilométeres sebességgel kilövő sziklák, piroplasztikus folyamok, gázkilövések még nem tapasztalhatók.

A javaikat mentő lakosok, háttérben a hamut okádó vulkánnal.
photo_camera A javaikat mentő lakosok, háttérben a hamut okádó vulkánnal. Fotó: TED ALJIBE/AFP

A vulkán vasárnap kezdett magából hamufelhőket eregetni nagy morajlások és kisebb rengések közepette. Az elmúlt órákban 75 kisebb rengést mértek a vulkán környékén. 

link Forrás

A vulkán kitörése katasztrofális következményekkel járhat. Mint már említettem, a vulkán egy - amúgy vulkáni eredetű, 230 négyzetkilométeres - tó közepén van, beomlása szökőárat okozhat a környéken. Az ENSZ Humanitárius Koordináló Irodájának (OCHA) helyi kirendeltsége szerint a vulkán 14 kilométer sugarú veszélyzónájában úgy 450 ezren élhetnek - és Manila, a szigetország fővárosa is csupán hetven kilométernyire van. A vulkáni hami miatt vasárnap már le is kellett zárni a város repterét.

Helyi idő szerint hétfő hajnali hatig mindössze 7700 embert menekítettek ki a környékről a megnyitott 38 szükségszállásra. (Via BBC)