Timmermans: 100 milliárd eurót különít el az Európai Bizottság a zöld átálláshoz

külföld
2020 január 14., 18:19
photo_camera Fotó: Philipp von Ditfurth/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el a pénzalap számára, ami segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára - közölte Frans Timmermans EU-biztos, az európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban kedden az MTI tudósítása szerint. 

A cél a decemberi megállapodás alapján, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség legyen.

A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Az átállást segítő, úgynevezett méltányos átállási alap a nehezebben teljesítő országokkal való szolidaritásra épít - mondta Timmermans.

Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit.

A levegő szennyezettségének csökkenése miatt kevesebb lesz a légúti megbetegedések miatt bekövetkező megbetegedések és halálesetek száma - tette hozzá Timmermans. Az EP-képviselők szerdán szavaznak az európai zöld megállapodásról szóló parlamenti álláspontról. (MTI)