Több ezer eurót kell fizetnie egy szicíliai újságírónak, mert szardarabnak nevezett egy elítélt maffiafőnököt

külföld
2020 január 14., 11:02

Egy szicíliai újságírót hétfőn arra kötelezett a palermói bíróság, hogy fizessen 600 eurós bírságot és fejenként 500 eurós sérelemdíjat Mariano Agate hírhedt maffiafőnök minden egyes családtagjának. Rino Giacalonét Agate rokonai perelték be rágalmazásért.

Az ügy még 2013-ban kezdődött, amikor a maffiózó meghalt, és ennek apropóján Giacalone portrét írt róla egy internetes portálra. Cikkében Giuseppe „Peppino” Impastato maffiaellenes politikai aktivista szavait idézte: „A maffia egy halom szar”. Erre Agate családtagjai rágalmazásért beperelték, és az ügyben először 2017-ben született döntés: az újságírót felmentették. Az államügyész azonban az eljárás megismétlését kérte, így idén januárban újratárgyalták, és a bíróság ezúttal bűnösnek találta és pénzbüntetésre ítélte Giacalonét. Az újságíró ügyvédje bejelentette, fellebbezést nyújt be és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Az ítélet elég nagy felháborodást keltett, nem véletlenül. Mariano Agate a szicíliai maffia, a Cosa Nostra tagja és a Marsala, Salemi és Vita családok feje volt. A nyolcvanas években zajló, több ezer gyilkossággal végződő belső maffiaháborúban a Corleonesi klán oldalára állt, és szoros kapcsolatba került Totò Riinával, minden idők egyik legkegyetlenebb és leghírhedtebb maffiafőnökével. Több gyilkosságért, köztük a két hős olasz bíró, a maffia ellen halálukig küzdő Giovanni Falcone és Paolo Borsellino ellen elkövetett merényletért a bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte. A 90-es években a klánja tagjai együttműködtek a calabriai maffiával, az 'Ndranghetával, közösen csempésztek hasist Marokkóból és kokaint Latin-Amerikából.

Agate 2013-ban, otthonában, természetes körülmények között halt meg. A házi őrizetet egészségügyi állapotára való tekintettel engedélyezték számára. A nyilvános temetést a hatóságok nem engedélyezték, mert attól tartottak, nem lehetne fenntartani a rendet.

Giovanni Falcone és Paolo Borsellino, akiket Agate meggyilkolt, Olaszország nemzeti hősei. Tulajdonképpen az ő munkájuknak köszönhető, hogy elkezdődött egy valamirevaló maffiaellenes harc délen.