Az iráni elnök felszólította a hadsereget, hogy magyarázzák el, hogyan lőtték le véletlenül az ukrán gépet

külföld
2020 január 15., 13:57

Irán elnöke, Hasszan Róháni egy állami televíziós interjúban szólította fel az iráni hadsereget, hogy tájékoztassák az embereket az ukrán gép lelövésének részleteiről, írja a BBC.

A Kijevbe tartó utasszállítót a múlt héten találta el két rakéta is, amit az iráni hadsereg parancsára lőttek ki tévedésből. Az iráni-amerikai konfliktus közepén Irán napokig tagadta, hogy ők okozták volna a balesetet. Azt kommunikálták, hogy műszaki meghibásodás miatt zuhant le a kép 176 utassal a fedélzetén, köztük 82 iráni állampolgárral. Miután sorra kerültek elő a videófelvételek arról, ahogy a rakéta eltalálta a gépet, a miniszterelnök kénytelen volt beismerni, hogy emberi hiba miatt lőtték le az utaszállítót.

,,A legfontosabb, hogy az embereket őszintén tájékoztassuk. A gyászoló embereknek segíteni fogja a feldolgozást, ha felelősséget vállalunk azért, ami történt és őszintén beszélünk hozzájuk" - mondta Róháni, valószínűleg arra utalva, hogy Iránban tüntetések kezdődtek és a kormányba vetett hit is megrendült a bejelentés után.

Róháni arra is felszólította a hadsereget, hogy magyarázzák el az embereknek, eddig milyen találkozókat tartottak az ügy kivizsgálása érdekében.