Putyin átírná az orosz alkotmányt, hogy előre meggyengítse az utódját

külföld
2020 január 15., 12:26

Jelentős alkotmánymódosítással ágyazna meg a hatalomból való távozásának Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja a Guardian. A törvényhozás előtt tartott beszédében azt javasolta, hogy 

  • a jövőben csak két cikluson keresztül lehessen betölteni az elnöki posztot (neki ez a negyedik), 
  • csak olyan jelöltet választhassanak elnökké, kormányzóvá és bíróvá, akinek nincs más állampolgársága, és nincs más országban lakhatási engedélye.

Putyin népszavazás kiírását javasolta a módosításról, ami a Russia Today szerint törvényhozó hatalom erősítését jelenti, de mások szerint inkább arról van szó, hogy a 67 éves Putyin a távozása utáni időkre készül, és igyekszik előre meggyengíteni az utódját. 

Ha a fentieknek megfelelően módosítják az alkotmányt, Putyin nem indulhat újra 2024-ben, annak mégis kicsi a valószínűsége, hogy visszavonulna a politikától. A Guardian szerint akár miniszterelnök is lehet belőle, esetleg követheti a korábbi kazah elnök példáját, aki tavaly lemondott ugyan, mégis ő maradt a biztonsági tanács és más fontos intézmények élén. 

Mivel az orosz elnök eddig sem vihetett két ciklusnál többet egymás után, Putyin nyolc évi vezetés után 2008-ban egyszer már elhagyta az elnöki posztot, ahol aztán 2012-ben váltotta ismét Dimitrij Medvegyevet. 

Putyin összességében 2000 óta vezeti Oroszországot, ahol Sztálin óta senki sem volt ilyen sokáig hatalmon.