Bevallotta a "fideszes tanár úr", hogy elsikkasztotta a gyerekek pénzét

bűnügy
2020 január 16., 06:43

2017-ben még valótlannak nevezte a hvg.hu róla megjelent cikkét, decemberben mégis bűnösnek mondta magát a bíróságon Király András Győző, amiért az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium tanáraként elsikkasztott hárommillió forintot az iskola alapítványi pénzéből. Ezt a pénzt a szülők, egykori diákok és más támogatók adták össze táborozásra, kirándulásra és jutalmakra.

A pedagógust csak „fideszes tanár úrként” emlegették az iskolában, mert a tanítás mellett a Fidesz-KDNP delegáltja volt a kerületi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságában. A hvg.hu iskolai forrásai szerint ezért próbálták először eltussolni az ügyet, még a tantestület tagjaival is aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitutódjon az ügy.

A Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium épülete
photo_camera A Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium épülete Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A rendőrség 2017-ben indított eljárást, amit ősszel meg is szüntettek, mondván, nem ellopta, csak hazavitte a pénzt. Később aztán mégis folytatták az eljárást, így jutottunk el a decemberi bírósági tárgyalásig, ahol 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték „nagyobb értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztásért”, írja a hvg.hu.

A lap szerint a bíró a tanár „személyi körülményeire” tekintettel vette alapul a minimumhoz közeli büntetést, és a részletfizetést is megengedték, így hat hónapra elosztva, 50 ezer forintonként törleszthet.

Ma is tanít

A 2017-es hír megjelenése után a tanár szabadságra ment, majd egy másik iskolában helyezkedett el, de az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ máig titkolja, hol dolgozik. Az iskolai alapítvány egyik kuratóriumi tagja azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a sikkasztás máig hatással van az iskolájuk életére, „hosszú távon hat a bizalomvesztés”.

Ráadásul szerinte Király hiába fizetett vissza hárommillió forintot, máig adós nagyjából 440 ezer forinttal, A tanár nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire.