Másfél évet kapott a spanyol bankár, aki Picasso-festményt akart külföldre csempészni

kultúra
2020 január 16., 16:52

Másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (16,4 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság csütörtökön, mert a férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa.

A Spanyolország egyik leggazdagabb embereként számon tartott 83 éves Botín, aki a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt korábban, azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium - írja az MTI.

Az 1906-ban festett Fiatal női fej a 25 éves Fernande Olivier-ről, a festő szerelméről, francia festőnőről és későbbi koreográfusról készült. A képet azért is tekintik kiemelten védett kulturális ingóságnak, mert csak kevés műve maradt meg a rózsaszín korszakából. A képet még 1977-ben vette meg Botín a Marlborough Fine Arttól.

Az alkotást a londoni Christie's aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, ám a szaktárca, az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását. 

photo_camera Fotó: Európa Kiadó

Botín ezután saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, ám a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták. A milliárdos jogi képviselője azzal védekezett, hogy a festmény nem is Spanyolországban készült, hanem Franciaországban, mindig is külföldi tulajdonban volt, tehát se törvényesen, se törvénytelenül nem lehetett volna külföldre vinni. 

A bíróság ezt az érvet nem fogadta el, az ítéletében a spanyol államra ruházta a festményt, pénzbírságként pedig becsült árának kétszeresét szabta ki a bankárra. (A spanyol történelmi örökségről szóló törvény szerint visszavonhatatlanul és elévülés nélkül az államhoz kerülnek azok a kulturális javak, amelyeket az állam engedélye nélkül vinnének ki az országból.)

A Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.