Végre megérkezett az eső Ausztráliába

külföld
2020 január 17., 06:07

A mennydörgéssel kísért viharok végre enyhülést hoztak a pusztító bozóttüzek miatt szenvedő kontinensre, de további problémákat is okozhatnak - írja a Deutsche Welle

Pénteken Ausztrália keleti részét elérték a záporok, ami jelentős segítséget jelentett lángokkal már egy hónapja folyamatos küzdelmet vívó tűzoltók számára. De sok helyütt továbbra is ég a tűz. Szeptember óta a bozóttüzek 29 ember halálát okozták, otthonok ezreit pusztították el, és egymilliárd vadon élő és háziállat halálát okozták. 

Kelet-Ausztrália egyes, a szárazságtól legjobban sújtott részein több csapadék esett az elmúlt 24 órában, mint egész decemberben. Az előrejelzések szerint Új-Dél-Wales,  Queensland és Victoria államokban a hétvégén még több esőre lehet számítani.

Egy helyi tűzoltóparancsnok szerint az eső nem fogja eloltani a tüzeket, de lassítja pusztításukat és terjedésüket. Sajnos az esőzések további veszélyt hordoznak magukban: félő, hogy a három éves aszály miatt a talaj nem lesz képes felszívni ennyi csapadékot, ami áradásokhoz vezethet.

link Forrás