A jazidi népirtás értelmi szerzője az Iszlám Állam új vezére

külföld
2020 január 20., 17:36

Két hírszerző ügynökség is megerősítette, hogy ellentétben azzal, amit a terrorszervezet korábban állított, nem Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasinak, hanem Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbinak hívják az ISIS új vezetőjét - írja a Guardian. Az Iszlám Állam korábbi vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit tavaly októberben likvidálta az amerikai hadsereg. 

A férfi a szervezet egyik alapítótagja, az ő nevéhez köthető az iraki jazidi kisebbség rabszolgasorba taszítása, és ő felügyelt több, a világ különböző pontján végrehajtott terrorakciót. A Guardian információi szerint al-Salbit már néhány órával al-Bagdadi halála után kinevezték. Az ISIS által korábban kiadott név az ő álneve volt, ami a hírszerző ügynökségek előtt nem volt ismert.

Három hónappal az al-Bagdadi ellen elkövetett merénylet után már teljesebb képet raktak össze a helyi és a nyugati kémszolgálatok, és rájöttek, al-Salbi a legfőbb döntéshozó. A profilja alapján harcedzett veterán, aki mindig bizonyította hűségét al-Bagdadi és a terrorszervezet iránt.

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi
photo_camera Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi Fotó: Twitter

al-Salbi az Iszlám Állam ideológiájának egyik legbefolyásosabb alakítója. Iraki türkmén családban született Tal Afarban, ő az egyike a szervezet kevés nem arab származású vezetőinek. A férfi a moszuli egyetemen tanulta az iszlám jogrendszert, a saríát, és nagyon komoly szerepe lehetett a jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtásban és a jazidi nők elrablásában, akik aztán Iszlám Állam katonáinak a szexrabszolgái lettek.

Még 2004-ben vették őrizetbe az amerikaiak, egy nyugat-iraki börtönben tartották fogva, itt ismerkedett meg al-Bagdadival. A hírek szerint legalább egy fia van.  Az amerikai külügyminisztérium előtt személye ismert volt, al-Bagdadi halála előtt 5 milliós dolláros nyomravezetői díjat kínáltak annak, aki hasznos információval rendelkezik róla.