Kína, a világ legnagyobb műanyagtermelője betiltja az egyszer használatos műanyagot

környezetvédelem
2020 január 20., 06:35

A világ legnagyobb műanyagtermelő országa, Kína teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagot 2022-re, írja a BBC.

A tervek szerint 2020-ra már nem lesz egy darab műanyag zacskó, műanyag villa, műanyag ételhordó sem a nagyobb városokban, két évvel később pedig már országszerte sem lesz található az egyszer használatos műanyag.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság vasárnap tette közzé az öt éves akciótervet, miszerint betiltanak minden műanyagzacskót, ami 0.025 milliméternél vékonyabb. A vendéglátóiparnak pedig mintegy 30 százalékkal kell csökkenteniük a műanyaghasználást.

Kínában már 2008-ban is voltak próbálkozások a műanyag megfékezésére, akkor a kiskereskedőknek tiltották meg, hogy ingyen műanyag zacskót adjanak a vevőknek, és az ultravékony műanyag zacskók gyártását is leállítatták.   

Az ország már régóta küzd azzal a rengeteg szeméttel, amit 1,4 milliárd ember termel. A legnagyobb szeméttelepük 100 focipálya nagyságú és már tele van. Így nem csak a Föld érdekében, de gazdaságilag is logikus döntés volt. 

Egy oxfordi kutatás szerint Kína 60 millió tonna műanyagot termelt 2010-ben, míg az USA "csak" 38 millió tonnát.  Indonézia fővárosában, Dzsakartában szintén kivezetik az egyszer használatos műanyagot 2020 júniusig.