Strasbourghoz fordul Szél Bernadett Paks miatt

POLITIKA
2020 január 20., 15:15

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Paks 2-vel kapcsolatos közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt a független országgyűlési képviselő - írja a 24.hu.

Szél Bernadett először 2014-ben, még az LMP társelnökeként kérte, hogy a kormányzat adja ki számára a paksi erőmű bővítéséről kötött szerződéseket, mivel azok szerinte közérdekűek.

Az MVM döntés-előkészítésre hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, amit egy a képviselő által indított perben a Szekszárdi Törvényszék is jóváhagyott. A politikus ezután az Alkotmánybírósághoz fordult, de négy év után elutasították az alkotmányjogi panaszát, a képviselő szerint ellentmondásos indokkal:

Bár az AB kimondta, hogy az adatkiadás megtagadásának okaként döntés-előkészítésre csak a döntés meghozataláig lehet hivatkozni, mégis helyben hagyta a Szekszárdi Törvényszék 2015-ös ítéletét – holott a Paks 2-vel kapcsolatos politikai döntések, parlamenti szavazások illetve maguk a megvalósítási megállapodások már jóval a bírósági ítélet előtt megszülettek.

Szél Bernadett hozzátette, hogy „az alkotmánybírósági elutasítás azért is pikáns, mert időközben egy másik bírói fórum az adatok kiadására kötelezte az MVM Zrt-t, aminek az állami vállalat csak az adófizetők szempontjából fontos részletek kitakarásával tett eleget”.