Vádat emeltek a metróvezető és forgalomirányító ellen, akik három éve a Pillangó utcai metróbalesetet okozták

közlekedés
2020 január 20., 10:22

Vádat emeltek a 2016-os, Pillangó utca és az Örs vezér tere között történt 2-es metró baleset kapcsán, derül ki az ügyészség honlapjáról.

A vádirat szerint a metróvezető nem a forgalmi körülményeknek megfelelően, legfeljebb 28 km/h-val vezette a járművet, hanem 57 km/h gyorsított az Örs vezér terei megállóhoz közeledve, ahol feltorlódott a forgalom. A vészfékezés ellenére a jármű megcsúszott a vizes, faleveles síneken és a megállóban várakozó szerelvénynek ütközött. Az ügy másik vádlottja a forgalomirányító, aki ugyan tájékoztatta a vezetőt a forgalomtorlódásról és a csúszásveszélyről, sőt a kézi üzemmód használatára is felszólította, de sebességkorlátozást nem rendelt el.

A balesetben öten súlyos, tizenhatan pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vezető és a forgalomirányító férfi ellen vasúti közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége miatt nyújtotta be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A kerületi ügyészség letöltendő szabadságvesztést és a vasúti járművezetéstől, illetve a forgalmi menetirányítói foglalkozástól eltiltást indítványozott.