A svájci sajtó szerint magukat vízvezeték-szerelőnek kiadó orosz kémeket füleltek le Davosban

külföld
2020 január 21., 13:34

A svájci sajtó értesülései szerint a hatóságok lelepleztek egy orosz kémkedési kísérletet a davosi Világgazdasági Fórumon. A világ gazdasági és politikai elitjét vendégül látó svájci kisvárosban magukat vízvezeték-szerelőnek kiadó oroszokat igazoltattak a rendőrök még hónapokkal ezelőtt, és egy ismert svájci lap szerint ezzel valójában egy kémkedési kísérletet lepleztek le. 

A Reuters értesülései szerint a rendőrség nem erősítette meg a svájci Tages-Anzeiger értesüléseit, mely szerint a svájci hatóságok tavaly augusztusban egy rutinellenőrzés során igazoltattak azt a két orosz állampolgárt Davosban, akik a kémek lehettek. A kanton rendőrsége annyit árult el, hogy valóban igazoltattak két orosz állampolgárt, akik diplomataútlevéllel utaztak, majd az ellenőrzés után kevéssel elhagyták az országot. 

A rendőrség szerint nem merült fel olyan információ akkor, ami az igazoltatott férfiakat összefüggésbe hozta volna a hónapokkal később esedékes Fórummal, és azzal kapcsolatban sem volt információja a rendőrségnek, hogy a férfiak vízvezeték-szerelők lettek volna.

A berni orosz követség szóvivője is cáfolta a Tages-Anzeiger értesülését, szerintük mindössze annyi történt, hogy két, amúgy nem Svájcba akkreditált orosz diplomatát igazoltattak, majd továbbengedtek. Szerintük diplomataútlevele pedig eleve csak magasrangú tisztviselőknek lehet, nem pedig vízvezeték-szerelőknek. 

Az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a Reuterst, hogy nem tudnak erről az esetről.