Hajléktalan anyák foglaltak el egy üresen álló házat Oaklandban, és sikerült kiharcolniuk, hogy maradhassanak

külföld
2020 január 21., 17:43

A kaliforniai Oakland városában élő hajléktalan nők hónapokkal ezelőtt költöztek be a város egyik üresen álló házába, és végül kevéssel a kilakoltatásuk után komoly politikai sikert elérve kivívták, hogy a házat az ingatlanbefektetőktől egy nonprofit alapítvány vásárolja meg. 

Mozgalmuk, a Moms 4 Housing (Anyák a lakhatásért) célja, hogy a hasonló, üresen álló házak ne spekulatív céllal ingatlanok tömegét felvásárló befektetők tulajdona lehessen, hanem rászoruló emberek lakjanak bennük. 

photo_camera Fotó: Jeff Chiu/AP

Az ingatlan több mint két éve állt már üresen, amikor tavaly novemberben a mozgalom tagjai beköltöztek. Az ingatlant félmillió dollárért vette meg két évvel korábban a Wedgewood Properties nevű ingatlanbefektető vállalat, amelyik rendszeresen vásárol fel bedőlt jelzáloghiteles házakat olcsón, ahonnan aztán kilakoltatják a bérlőket, majd egy felújítás után jóval drágábban bérleti díjjal adják ki újra. 

A lakhatási mozgalmak képviselői szerint a hasonló vállalatok tevékenysége nagyban hozzájárult az államban tapasztalható lakhatási válsághoz (a San Francisco városát feszítő válságról nemrég helyszíni riportot is írtunk.) Becslések szerint csak Oakland városában több mint 15500 lakóingatlan áll üresen, miközben a városban hivatalosan 4071 hajléktalan él. A bedőlt ingatlanok felvásárlása, majd drágábban történő újrakiadása révén pedig sokan, elsősorban a feketék kiszorulnak a környékről, ahol addig éltek. (Hogy világszerte a hasonló folyamatok hogyan mélyítik el a lakhatási válságot, arról ajánljuk ezt a remek dokumentumfilmet.)

A Moms 4 Housing azért választotta ki a Magnolia Street-en lévő ingatlant, mert abban bíztak, hogy rávehetik a Wedgewood-ot, hogy adják el az ingatlant a közösség számára. 

photo_camera Fotó: Jeff Chiu/AP

A mozgalom egyik tagja, Dominique Walker két gyermekével együtt költözött be a házba, és miután kiderült, hogy vásárlási lehetőségük lesz az ingatlanra, arról beszélt, hogy ennyit számít, ha a közösség tagjai összefognak és szerveződni kezdenek. 

A mozgalomnak kifejezetten sok szimpatizánsa lett az utóbbi hónapokban, még Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom is melléjük állt. A Moms 4 Housing tagjai elsőnek a bíróságon akarták bizonyítani az igazukat, de a bíró a Wedgewood javára döntött. Január közepén a hatóságok a kilakoltatás során őrizetbe is vettek két anyát, illetve a mozgalom két további támogatóját. A kilakoltatás előtti éjszaka ugyanis több mint háromszáz szimpatizáns gyűlt össze az épület körül. 

link Forrás

A vállalat végig fenntartotta, hogy a nők törvénysértést követnek el és az ingatlan a Wedgewood tulajdona. De mint mondták, ők nyitottak a párbeszédre, és miután kilakoltatták a nőket, a kormányzó és a polgármester részvételével zajló tárgyalásokon sikerült megállapodni arról, hogy a ház az Oakland-i Közösségi Földalap tulajdonába kerülhet, és a vállalat nem fog az ingatlan becsült áránál többet kérni érte. 

A földalap célja eddig is a megfizethető lakhatás biztosítása volt a városban, most az a terv, hogy némi felújítás során a mozgalom tagjai költözhetnek be oda. Akik viszont azt ígérik, hogy ezzel nem fogják feladni a mozgalmat, és nem hagyják abba a szerveződést, amíg nem lesz mindenkinek a feje fölött fedél a városban, aki ezt szeretné. 

A város polgármestere, Libby Schaaf szerint történelmi megállapodást sikerült elérni a Wedgewood-dal, és a vállalat elővásárlási jogot fog felkínálni ingatlanjaira a városnak. Oakland ezért most össze fog hívni egy közösségi lakhatási tanácsadó-testületet, melynek egyik vezetője a Moms 4 Housing egyik tagja lehet. (CNN, Guardian)