Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem

környezet
2020 január 22., 04:54

Az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság lezárta az eljárást, amit azért indítottak, mert szennyező anyagok jutottak a környező patakokba a Mátrai Erőmű víztározójából - írja a hvg.hu. Az eljárás eredménye, hogy a hatóság vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre, igaz, a hvg.hu cikkében nem szerepel, hogy mekkorát.

A hatóság megállapításai szerint az erőmű üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezett víz okozott a befogadó felszíni vizekben rendkívüli szennyezést. A vízszennyezésről még nyáron érkeztek az első beszámolók, miután napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől, ezután kezdett vizsgálódni a hatóság.

Hogy a vízszennyezésben valamilyen formában érintett volt a Mátrai Erőmű területén működő, szintén Mészáros Lőrinchez kötődő Viresol keményítőgyártó is, ami szintén az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét és a telephelyén összegyűlt csapadékvizet, hiszen az elsőfokú vízszennyezési bírság ellen még ők fellebbeztek, azt azonban a katasztrófavédelem a hvg.hu ismételt kérdésére sem árulta el, hogy a jelenlegi bírság az erőmű mellett a Viresolra is vonatkozik-e. A korábban Viresolnál egy másik eljárásban a Heves Megyei Kormányhivatal megállapította, hogy a cég szabálytalanul tárolja a hulladékát, és a hulladék elszállítására kötelezte őket.

A Viresol üzemét egyébként 2019 februárjában nyitották meg Orbán Viktor jelenlétében, a beruházás összesen 33 milliárd forintba került, amiből a magyar kormány 6,2 milliárd forintot állt. A cég évente 250 ezer tonna búzát tud feldolgozni, hogy élelmiszeripari alapanyagokat készítsenek belőle.

A Mátrai Erőmű területén nem ez volt az egyetlen szennyezés, novemberben az egyik víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött, több dolgozó légúti fájdalomra és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodott, a 444 birtokába került belső levél szerint pedig a dolgozók zsebeiben lévő pénzérmék is elszíneződtek. Abban az ügyben is az derült ki, hogy a szennyezés forrása az egyik víztározó volt.

A kormány egyébként jelenleg is tárgyal a Mészáros Lőrinc cégcsoportjával és a Mátrai Erőművet tulajdonló másik befektetővel az erőmű megvásárlásáról. Mészárosék már most nyertek az üzleten, a Mátrai Erőmű eredménytartalékában ugyanis rengeteg pénzt halmozott föl, amíg még állami tulajdonban volt. Az eredeti tervek szerint ebből korszerűsítették volna az erősen szennyező energetikai üzemet. Ebből Mészárosék, miután megvették az erőművet, osztalékként kivettek 11 milliárdot, majd elmondták, hogy az erőmű erősen veszteséges, így, ha az állam nem vásárolja vissza, bezárják. Az állam ezért most visszavásárolja és a kormányzati energiastratégiában foglaltak szerint megpróbálja saját pénzből korszerűsíteni, ha már így megcsappant a cég eredménytartaléka, amit erre lehetett volna fordítani.