A Himnusz tárlója is poros lett, a dolgozók egész héten portól fuldokoltak a Széchényi Könyvtárban

kultúra
2020 január 23., 10:42
comments 82

"A szememet csípte, az orromban bent ragadt, a folyosó végét nem lehetett látni. Mindenki panaszkodott, fejfájásra és hasonlókra. Büdös van. Nagyon szar, tényleg."

Így jellemezte egy neve elhallgatását kérő könyvtáros azt a helyzetet, ami hétfő óta keseríti az Országos Széchényi Könyvtár várbéli dolgozóinak életét. A könyvtárban dolgozók attól tartanak, hogy a por tartós belélegzése káros lehet az egészségükre, tudomásunk szerint van olyan, aki egy idő után arcmaszkban kezdett munkába járni. Egy érintett szerint az alanti fotó nem is igazán tudja visszaadni, milyen durva körülmények között kell dolgozniuk:

A könyvtárban dolgozók attól tartanak, a por tartós belélegzése káros lehet az egészségükre, és úgy tudják, van, aki egy idő után arcmaszkban kezdett munkába járni.
photo_camera Fotó: olvasónk

A munkatársak mellett az értékes régi kéziratok is megszívják, mivel a helyzet információnk szerint az épület ötödik és hatodik emeletén a legrosszabb, ahol többek között az irodák, a kézirattár és a régi nyomtatványok tára található. 

Itt van például kiállítva a Himnusz eredeti kézirata. Állítólag kirendeltek egy takarítót amiatt, hogy rendszeresen törölje le az ereklyének számító kézirat tárolóját.

A helyzet tudomásunk szerint azért állt elő, mert a könyvtár álmennyezete alá kábeleket szerelnek be, miközben a szomszédban folyik a Szent István terem rekonstrukciója. A könyvtár értesülésünk szerint megkérte a Várkapitányságot - akik egyszerre a gazdái a várpalota felújításának és fenntartói a a könyvtárnak - hogy amíg náluk munkálatok folynak, addig ne fúrjanak a Szent István teremben, mert dől a por a mennyezetből. De a Várkapitányság nem állíttatta le a porozással járó munkálatokat, így a por - hullámokban - egész héten ostromolta a könyvtárat.

A helyzet annyira durva volt, hogy a könyvtárosok például a következő üzenetet kapták a belső hálózaton:

"A Várkapitányság Zrt-vel folyamatosan egyeztetünk az épület déli oldalát terhelő por, füst és egyéb szennyezésről. Ígéretük szerint dolgoznak a problémán, tőlük telhetően csökkentik a munkánkat nehezítő körülményeket de türelmet és megértést kérnek jelezve, hogy a feladat nagy nehéz jó megoldást találni."

Az ügyben kerestem a Várkapitányságot, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.