Karácsony megakadályozná, hogy Debrecenbe vigyék a Természettudományi Múzeumot

KULTÚRA
2020 január 23., 08:01

A kormány döntése értelmében Budapestről Debrecenbe költöztetik a Természettudományi Múzeumot, értesült az Index. Több forrásra hivatkozva azt írják, az ügyben 2-es típusú határozatot hoztak, amit nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben. 

A lap szerint Bernert Zsolt főigazgató múlt pénteken közölte a döntést az alkalmazottakkal, bár írott dokumentumot még senki sem látott erről a múzeumban, Bernerttel is csak szóban értesítették. 

A határozat szerint a múzeumnak év végéig kell kiköltöznie a Ludovika épületéből egy ideiglenes helyre, ami a lap egyik forrása alapján „viccnek is rossz, ennyi idő arra sem elég, hogy összecsomagoljanak”. Ezután tíz évük lesz arra, hogy Debrecenbe költözzenek, addig fel kell húzni az új épületet is. 

photo_camera Áder János köztársasági elnök a múzeum egyik kiállításán  Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának azt mondta, tragikusan rossznak tartja a döntést. Szerinte fontos, hogy a gyűjtemény minél nagyobb részét mutassák be vidéken, de nincs szakmai alapja a teljes múzeum elköltöztetésének, amit ráadásul „irtózatosan” drágának tart. Karácsony azt ígérte, csütörtökön tárgyalást kezdeményez arról, hogy inkább Budapesten keressenek új helyszínt a múzeumnak, ezért bármilyen kompromisszumra készek. 

Az ügyben sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem a múzeum vezetése, sem a kormányszóvivői iroda nem válaszolt az Index kérdéseire.